Raghuram Rajan, özellikle finansal sistemdeki riskler hususunda yapmış olduğu uyarılar ve öngörüleriyle tanınan bir iktisatçıdır. 2003 ile 2006 yılları arasında Uluslararası Para Fonu'nda Baş Ekonomist ve Araştırma Direktörü olarak görev almıştır. Ayrıca 2013 ile 2016 yılları arasında Hindistan Merkez Bankası'nın 23’üncü başkanı olarak da görev yapmıştır.
Rajan, 2005’te Federal Reserve'in yıllık Jackson Hole konferansında finansal sistemin artan risklerine dair uyarılarda bulunmuş ve bir finansal krizin yaklaşmakta olduğunu iddia etmiştir. Bu uyarılar, başlangıçta eleştiriyle karşılanmış olsa da 2007-2008 mali krizinden sonra haklılığı gün yüzüne çıkmıştır.
Çalışmaları ve tahminleri nedeniyle, Rajan birçok ödüle layık görülmüştür. Örneğin, 2003 yılında Amerikan Finans Birliği tarafından verilen Fischer Black Ödülü'nün sahibi olmuştur. Ayrıca, ‘Fay Hatları: Gizli Kırıklar Dünya Ekonomisini Nasıl Hala Tehdit Ediyor’ isimli kitabı ile 2010 yılında Financial Times/Goldman Sachs Yılın İş Kitabı ödülünü kazanmıştır. 2016 yılında da Time dergisi tarafından oluşturulan 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi' listesindeki yerini almıştır.