Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 59 yaşındaki kozmonot Oleg Kononenko'nun uzayda toplam 1000 gün geçiren ilk kişi olduğunu duyurdu. Kononenko'nun bu tarihi başarıya, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) mevcut görevi sırasında ulaştığı belirtildi.

Kononenko'nun ISS'deki mevcut görevi 15 Eylül 2023'te başladı ve 23 Eylül 2024'te sona ermesi planlanıyor. Böylece Kononenko, yörüngede geçirdiği toplam gün sayısını 1.110'a çıkaracak. Roscosmos, "Bugün Moskova saatiyle 00:00:20'de, şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda çalışan Roscosmos devlet şirketi kozmonotu Oleg Kononenko, toplam uzay uçuşu süresi açısından dünyada ilk kez 1000 günlük bir rekora imza attı." açıklamasını yapmıştı.

Bakan Güler’den NATO Mesaisi Bakan Güler’den NATO Mesaisi

Kononenko'nun Uzay Kariyeri ve Diğer Rekorları

Oleg Kononenko, uzayda geçirdiği günleri çeşitli görevlerde topladı. İlk görevi, Nisan 2008'de başlayan ISS'ye 17. Keşif Gezisi idi. Kononenko, ISS'de toplamda beş ayrı görevde bulundu. Bu rekor, Kononenko'nun uzaydaki ilk başarısı değil. Şubat 2024'te, meslektaşı Gennady Padalka'nın uzayda en uzun süre kalma rekorunu 878 günle aşmıştı.

Kononenko, bu başarı hakkında "Uzaya sevdiğim şeyi yapmak için uçuyorum, rekor kırmak için değil. Çocukluğumdan beri kozmonot olmayı hayal ettim ve arzuladım. Uzaya uçma, yörüngede yaşama ve çalışma fırsatı olan bu ilgi, beni uçmaya devam etme konusunda motive ediyor." demişti.

Rus Kozmonot Kononenko, Uzayda Bin Gün Geçiren İlk Kişi Oldu2 Görsel

Uzayda Uzun Süre Kalmanın Etkileri

Roscosmos kozmonotlarının aksine, NASA astronotları genellikle ISS'de altı aydan fazla kalmazlar. Dikkate değer bir istisna, ISS'deki ilk altı aylık görevinin altı ay daha uzatılmasının ardından geçen Eylül ayında Dünya'ya dönmeden önce uzayda 371 gün geçiren Frank Rubio'dur.

Uzmanlar, uzayda uzun süre kalmanın insan fizyolojisi ve psikolojisinde birçok değişikliğe neden olduğunu ve astronotların uzun görevlerden sonra geri döndüklerinde kapsamlı bir şekilde izlendiğini belirtmişlerdir. Bu izleme, astronotların sağlığını korumak ve uzayda uzun süre kalmanın etkilerini anlamak için kritiktir.

Muhabir: Sibel Bay