Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarının mevcut seviyelerinin ekonomi için bir risk oluşturmadığını, ancak varil başına 60 doların altına düşmesi durumunda ekonomik sorunların yaşanabileceğini açıkladı.
Banka tarafından yayımlanan "Finansal İstikrar İncelemesi" raporunda, küresel ekonomideki yavaşlama risklerinin sürdüğüne dikkat çekildi. Raporda, gelişmiş ülkelerde sanayi üretiminin gerilediği belirtilirken, "Çin’in gayrimenkul piyasasındaki sıkıntılara çözüm bulmak için iç talebi artırma çabaları, ekonomik büyümesinde yavaşlamaya yol açarak bu yıl dünya genelinde etkisini gösterdi" değerlendirmesi yapıldı.
Rusya ekonomisine yönelik doğrudan sermaye hareketlerinin etkisinin sınırlı olduğu ifade edilen raporda, ülkenin başlıca ticaret ortaklarındaki istikrarsızlıkların dolaylı olarak yansımalar yarattığına işaret edildi.
Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalara ve küresel büyümeye dair kaygıların ele alındığı raporda, “Eylül ayında Brent petrolün varil fiyatı 70 doların altına indi ancak Orta Doğu’daki çatışmaların etkisiyle tekrar yükseldi. Emtia piyasalarında düşüş eğilimi ise devam edebilir" tespitinde bulunuldu.
Rusya’nın bütçesinin, petrol fiyatlarının varil başına 60 dolar civarında olacağı varsayımıyla hazırlandığına dikkat çekilen raporda, “Mevcut fiyat seviyeleri, ekonomik istikrar açısından tehdit oluşturmuyor. Ancak varil fiyatı 60 doların altına gerilerse, ekonomik ve finansal alanlarda zorluklar yaşanabilir" ifadeleri yer aldı.
Raporda ayrıca, rublenin değer kaybının geçici olduğu vurgulanırken, şu değerlendirme yapıldı:
“Geçmiş yaptırımlarda da görüldüğü üzere kısıtlamalar dış ekonomik faaliyetlerde altyapı sorunlarına neden oluyor. Ancak uzun vadede döviz kurundaki hareketler temel ekonomik dinamiklere göre şekilleniyor."
Bu açıklamalar, küresel ekonomik yavaşlama ve enerji fiyatlarındaki belirsizliklerin Rusya ekonomisi üzerindeki etkilerine ışık tutuyor.