Rusya'nın Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un, Hollandalı iştiraki Uranium One Cooperatief üzerinden, Batılı ülkelerle 2022 yılında yüzlerce milyon dolarlık uranyum ticareti gerçekleştirdiği belirtildi. Rosatom'un Hollandalı iştiraki olan Uranium One Cooperatief, 2022 yılına ait yıllık raporunu açıkladı ve bu raporda, Rosatom'un şirketin hisselerinin sahibi olduğu ve elde edilen kârın bir kısmının Rosatom'a aktarıldığı vurgulandı.

Raporda, Hollandalı iştirak Uranium One Cooperatief'in Kazakistan ve Tanzanya'da nükleer hammadde çıkarma faaliyetinde bulunduğu ifade edildi. ABD ve AB ülkelerinden gelen yaptırımlara rağmen, Batılı ülkelerde uranyum ticaretinin devam ettiği gözler önüne serildi. Rusya'nın uranyum sektöründeki etkinliğine dair raporda, Ukrayna savaşı nedeniyle birçok Rus iş insanı ve şirketine yönelik yaptırımlara rağmen Hollandalı şirketin 2022'de 240,6 milyon dolar kâr elde ettiği belirtildi.

Rosatom'a Yaptırım Uygulanamadı

Hollanda kamu yayıncısı NOS'ta yer alan habere göre, Avrupa'nın uranyum konusunda Rusya'ya bağımlılığı nedeniyle Rosatom'a henüz yaptırım uygulanamadı. Avrupa'nın, dünyanın en büyük zenginleştirilmiş uranyum tedarikçisi olan Rosatom olmadan nükleer sektörünü sürdüremeyeceği ifade edildi. Çekya, Slovakya, Bulgaristan, Macaristan ve Finlandiya'daki eski Sovyet nükleer santrallerinin genel olarak Rus yakıt çubuklarıyla çalıştığı belirtilirken, Avrupalı şirketlerin alternatif yakıt geliştirmeye çalıştığı kaydedildi.

Norveç merkezli çevre örgütü Bellona tarafından yapılan araştırmada, Avrupa'nın Rusya'dan nükleer yakıt ithalatının 2023 yılında bir önceki yıla göre iki katına çıktığı ortaya çıktı. Özellikle Slovakya ve Çekya'nın, gelecekteki olası yaptırımların beklentisiyle Rusya'dan daha fazla uranyum alımı yaptığı aktarıldı.

KKTC'den AB'ye Tarihi ‘Doğu Akdeniz’ Cevabı! KKTC'den AB'ye Tarihi ‘Doğu Akdeniz’ Cevabı!

Kaynak: AA