Saç dökülmesi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bazen saç dökülmesi, çözülmesi gereken bir sağlık sorununun yan etkisi olabilir ve sağlık problemi uygun şekilde tedavi edildiğinde kendiliğinden düzelebilir.
Hormonal Dengesizlikler
Etkili androjenler ve hormonal dengesizlikler, saç dökülmesinin en yaygın nedenidir. Androjenler, kadın ve erkek tipi kellikte rol oynar.
Tiroid Problemleri
Diğer hormonla ilgili durumlar da saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Tiroid hormonlarını içeren bazı durumlar buna örnektir. Hem az aktif tiroid hem de aşırı aktif tiroid, her iki durum da hormonal dengesizliklere neden olabilir ve saç dökülmesine yol açabilir. Tiroid bezinin otoimmün hastalıkları, örneğin Hashimoto tiroiditi ve Graves hastalığı da saç dökülmesine neden olabilir.
Tiroid hormonları vücuttaki hemen her işlevi düzenler, buna saç büyümesi de dahildir. Bu tiroid koşullarını kontrol altına almak için doğru tedavi, hormonları düzenleyecek, saç dökülmesini durduracak ve saçın yeniden büyümesine izin verecektir.
Hamilelik
Hamilelik ve doğum sonrasında meydana gelen hormon dalgalanmaları saç dökülmesine yol açabilir. Doğum sonrası saç dökülmesi yaygındır ve doğum yapan kadınların yüzde 40 ila 50’sini etkiler.
Hamilelik sırasında östrojen seviyeleri zirveye çıkar ve bu, saç büyüme döngülerini geçici olarak değiştirebilir. Bu süre zarfında, normalden daha az saç dökülmesi yaşamanız muhtemeldir. Hamilelik sonrası östrojen seviyeleri normale dönerken, daha fazla saç dökülmesi fark edebilirsiniz. Postpartum annelerin saçlarının incelmesi veya hatta kelleşme bölgeleri de gözlemlenebilir.
Belirli İlaçlar
Saç dökülmesi, yaygın sağlık problemleri için kullanılan birçok ilacın yan etkisidir. Buna “ilaç kaynaklı saç dökülmesi” denir. Kan sulandırıcı ilaçlar, doğum kontrol hapları, depresyon ilaçları, anti-inflamatuar ilaçlar ve beta ile kalsiyum kanal blokerleri saçın incelmesine veya kellik oluşumuna neden olabilir. Aşırı miktarda vitamin A ve vitamin A bazlı ilaçlar olan retinoidler de saç dökülmesine yol açabilir. Kanser tedavisinde kullanılan bazı kemoterapi ilaçları ise kanser hücrelerini yok etmeye çalışırken toplam saç dökülmesine neden olabilir.
Diğer Otoimmün Hastalıklar
Alopesi areata, saç dökülmesine neden olabilecek birçok otoimmün hastalıktan sadece biridir. Hashimoto tiroiditi ve lupus, saç dökülmesine neden olabilecek diğer otoimmün hastalıklara örnek olarak gösterilebilir. Bu tür saç dökülmesi her zaman geri dönüşümlü olmayabilir. Bir otoimmün hastalığınız olduğunda, diğerlerini geliştirme riskiniz de vardır. Bu nedenle, doktorunuzun sizi dikkatli bir şekilde izleyip herhangi bir yeni belirti veya değişikliği kontrol etmesi özellikle önemlidir.
Fiziksel Travma
Vücudunuz ciddi fiziksel strese maruz kaldığında, saç büyüme ve dinlenme döngüsü bozulabilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Herhangi bir sistem şoku, örneğin ciddi bir kaza, ameliyat, yanıklar veya ciddi hastalık, saç foliküllerini de şok edebilir. Enfeksiyonlar ve hastalıklar da saç dökülmesine yol açabilir. Yüksek ateş veya ciddi bir enfeksiyon, geçici saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Bu fiziksel travmalar mantar cilt enfeksiyonlarını ve sifilis gibi bakteriyel enfeksiyonları da içerebilir, bunlar da kellik veya saçın incelmesine neden olabilir.
Stres
Saç dökülmesi, vücudu ve zihni etkileyen yoğun bir stresle tetiklenebilir. Örneğin, COVID-19 durumunda, saç dökülmesinin hastalığın kendisinden ziyade stres nedeniyle oluştuğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Örgüt, ateş sonrası veya genel olarak hastalıktan iyileşme döneminde saç dökülmesinin de yaygın olduğunu not eder. Duygusal travma, akut telogen effluvium’a neden olabilir. Hayatınızı değiştiren olaylar, örneğin boşanma, ayrılık, iflas veya diğer finansal problemler, bir evin kaybı veya sevdiklerinizin ölümü gibi önemli duygusal stresler, saç büyüme döngüsünü bozabilir.
Besin Eksiklikleri
Sağlıklı, çeşitli ve dengeli bir diyette aldığınız temel vitaminler ve besinler, vücudunuzun genel sağlığını sağlar, tüm organlarınızın ve iç sistemlerinizin düzgün çalışmasını garanti eder. Kötü beslenme veya son derece kısıtlayıcı crash veya moda diyetler, çeşitli besin eksikliklerine neden olabilir, bu da saç dökülmesine yol açabilir. Herhangi bir takviye kullanmadan önce doktorunuza danışmak önemlidir, çünkü vitamin A ve E gibi bazı besinlerin aşırı miktarları saç dökülmesine neden olabilir.
Aşırı Saç Bakımı
Saçınızı çok sık yıkamak veya saç kurutma makinesi kullanmak, ısıl şekillendirme aletlerini tekrar tekrar kullanmak, saçın çekilmesi — örneğin saç kurutma makinesiyle veya çok sıkı bir kuyrukta şekillendirilmesi — veya kafa derisini fazla ovmak saç dökülmesine neden olabilir. Permalar, saç açma ve saç boyaları da hasar kaynaklı saç dökülmesine katkıda bulunabilir.