Önümüzdeki haftalarda, cesaret dolu yaşamının anlatıldığı filminin çıkacağı, Dr. Sadık Ahmet’in, Batı Trakya Türkleri için nasıl önemli biri haline geldiğini, hayatındaki detayları ve tarihteki değerini Ticari Hayat okurları için hazırladık.
Dr. Sadık Ahmet Kimdir?
Doğumu ve Eğitim Hayatı
-Sadık Ahmet, 7 Ocak 1947’de Gümülcine’ye bağlı Küçük Sirkeli (Agra) köyünde dünyaya gözlerini açtı. Kendisine Değirmenci lakabıyla tanınan dedesinin ismi verildi.
-Sadık Ahmet, Yunanistan’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen ve 185.000 kişinin hayatını kaybettiği iç savaş (1946-1949) döneminde dünyaya gelmişti. Bu dönemde Batı Trakya köyleri bölgeye gelen çetelerin saldırılarına maruz kalıyordu.
-Evin en büyük çocuğu olan Sadık Ahmet’in Hatice ve Fatma adında iki kız kardeşi vardır.
-Sadık Ahmet, eğitim hayatına ilk olarak 1954-1960 dönemindeki Küçük Sirkeli köyündeki ilkokulda başlamıştı.
-Daha sonra Sadık Ahmet, 1960 yılında Batı Trakya Türklerinin tek orta öğretim kurumu olan Celal Bayar Ortaokul ve Lisesi’nde eğitim almaya başladı.
-Sadık Ahmet bu ortaokulda eğitim görürken başarılı bir öğrenciydi aynı zamanda. Derslerinin yanı sıra Sadık Ahmet’in sportif dallardaki cirit, jimnastik, atletizm ve futbola olan büyük ilgisi, onun bu dallarda çeşitli dereceler almasını sağladı.
-Ortaokulu başarıyla bitirip liseye geçen Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleriyle ilgili yazılar da kaleme almıştı.
- 1966 yılında liseyi de bitiren Sadık Ahmet, üniversite eğitimini ilk olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaptı. Ankara Üniversitesi’ndeki bir yılın ardından Selanik Aristoteles Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırır ve 1974’te tıp doktoru olarak bu üniversiteden mezun olur.
-Üniversite eğitimi yaptığı sıralarda Dr. Sadık Ahmet'te dönemin siyasi olaylarının da etkisiyle Türklük bilincini iyice gelişmeye başlamıştı.
Kariyeri ve Türk Tarihindeki Önemi
-Daha sonra Sadık Ahmet, 34 ay süren askerlik görevini yerine getirdi. Bunun ardından, bir yıllık zorunlu hekimlik hizmetinden sonra 1978 yılında Batı Trakya'ya dönüp cerrahlık ihtisasına başladı. Cerrah unvanını 1984 yılında edindikten sonra aynı dönemde Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerinin toplumsal sorunlarıyla ilgilenmeye başladı.
-Bu sorunlar arasında Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığının etnik kimliğini tanımaması, Batı Trakya Türklerinin topraklarının kamulaştırılması, Batı Trakyalı ve On İki Adalı Türk'ün vatandaşlıktan çıkarılması ve Lozan Antlaşması'na aykırı olarak Batı Trakya Türk azınlığının eğitim kurumu kurup denetleyememesi gibi meseleler yer alır.
- Sadık Ahmet, bu sorunlar karşısında, ilk olarak Batı Trakya Türklerinin sorunlarını uluslararası kamuoyuna duyurmayı amaçlayan bir imza kampanyası başlattı.
-Ancak 8 Ağustos 1986'da Sadık Ahmet başlattığı bu imza kampanyası üzerine tutuklandı. Bu sırada 15.000'e yakın imza toplanmıştı.
-1987 yılında ise Sadık Ahmet, 25 Eylül’de Selanik'te bulunan İnsan Hakları üyelerine Batı Trakya Türklerinin sorunlarını açıklayan bildiriler dağıttı ve bu yüzden 30 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Türk dediği için tutuklanmıştı!
-Sadık Ahmet 18 Haziran 1989 genel seçimlerinde Batı Trakya Türklerinden seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu; ancak çok sürmeden milletvekilliği iptal edildi.
-Zira 26 Ocak 1990 tarihinde gerçekleşen bir konuşmasında, Batı Trakya Azınlığı ile "Türk" sıfatını kullanmasından ötürü hakkında tutuklama kararı çıkmıştı.
-Dr. Sadık Ahmet’in "Sadece Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suçsa, şunu tekrarlıyorum: Türk'üm ve öyle kalacağım." şeklindeki en bilinen yorumlarından birini Gümülcine’deki mahkemesinde yapmıştı. Bu mahkemeye binlerce kişi akın ederek, Sadık Ahmet'e destek için binanın dışında "Biz Türk'üz" sloganları atmıştı.
-Sadık Ahmet, Selanik Dudullu hapishanesinde 2 ay geçirdikten sonra cezasının kalanı paraya çevrilip serbest bırakıldı.
-8 Nisan 1990'da ikinci kez bağımsız milletvekili olarak seçilen Sadık Ahmet, Batı Trakya Türklerini temsil eden ilk siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik, Barış (DEB) partisini 13 Eylül 1991'de kurup genel başkanlığını üstlendi.
-Ancak ne var ki 1993'te seçim yasasında değişiklik yapılması üzerine, seçimlere katılan partilerin mecliste temsil edilebilmesi için %3'ün üzerinde oy alma zorunluluğu getirildi. Böylece Yunanistan nüfusunun %1.5-2'sini oluşturan Batı Trakya Türk azınlığı ile DEB'in Meclis'e girmesi engellenmiş oldu.
Tüm engellemelere ve cezalara rağmen Dr. Sadık Ahmet, ülke içinde ve uluslararası ortamlarda Batı Trakya Türklerinin sorunlarını başarı ile dile getirmeyi sürdürdü.
Ölümü
-24 Temmuz 1995'te Lozan Antlaşması'nın 72. yıldönümünde, Gümülcine şehrine bağlı Susurköy (Sostis) köyünün dışında şüpheli bir trafik kazası ile yaşamını yitirdi. Türkiye'de, özellikle Trakya bölgesinde, birçok okul, yol ve parkın adlarında onun ismi görülür.
-Kazanın ardındaki gerçek hala ortaya çıkarılamadı.
Dr. Sadık Ahmet’in Filmi Şubat’ta Vizyonda
Bandırma Füze Kulübü, Barış Akarsu Merhaba ve Naim gibi filmleri yazmış Mert Dikmen’in senaryosunu üstlendiği Sadık Ahmet filminde Turgay Aydın başrolde oynuyor.
Hakan Yonat’ın yönettiği filmde Sadık Ahmet’in hayatı ve Batı Trakya Türkleri için verdiği mücadele anlatılıyor. Turgay Aydın, Sadık Ahmet’i canlandırırken, Erkan Can, Nur Fettahoğlu, Renan Bilek, Erkan Can, İlker Aksum, Burak Satıbol, Uğur Yücel, Suzan Kardeş ve Kızılcık Şerbeti’ndeki Fatih karakteriyle ünlenen Doğukan Güngör gibi ünlü oyuncular da filmde rol alıyor.
Sadık Ahmet’in filmi, 2 Şubat’ta sinemalarda olacak. Filmin fragmanını aşağıdan izleyebilirsiniz.