ARDA KEMAL ATAY

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Gününde gerçekleştirilen sergide konuşan Sanatçı Selma Şarda, "Onları fazlalık olarak gördüklerinde çok üzülüyorum. Yaşam haklarını ellerinden aldıklarında çok üzülüyorum ve bunun için çabalıyorum. Bu serginin gelirleri yine sokak hayvanları için kullanılacak. Umarım daha çok insana ulaşırız ve daha çok hayvana yardımcı oluruz" dedi.

“Dünyanın en masum iki canlısı ile uğraşıyorum; çocuklar ve hayvanlar” diyen Selma Şarda, “Çizimlerimde ağırlıklı olarak hayvan portleri üzerine çalışıyorum. Onları çalışmaktan çok da keyif alıyorum. Hayvanlara karşı inanılmaz bir sevgi besliyorum.Sergide, yıl içerisinde yaptığım 29 eser yer alıyor. Eserlerdeki hayvanların bir kısmı arkadaşlarımın hayvanları bazıları ise sokak hayvanlarından oluşuyor” dedi.

Altındağ’da Bağımlılıkla Mücadele Projesi: "Hayata Sarıl" Altındağ’da Bağımlılıkla Mücadele Projesi: "Hayata Sarıl"

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olan Sevgi Kayalıoğlu da eserleri ile sergide yerini aldı. “Başkalaşım” sergisi hakkında konuşan Kayalıoğlu, “Kadınlar, yüzyıllardır sanatın ilham kaynağı olmuş ve sanatta derin izler bırakmıştır" diyen Kayalıoğlu, "Bu izler kadınların toplumsal, psikolojik ve kültürel deneyimlerini yansıtmak yerine sıklıkla onları sınırlayan kalıplarla doludur. Bu manifesto, kadınları ve kadın cinayetleri gibi kavramları sanatın gücüyle ele alarak nar sembolizmi üzerinden toplumsal farkındalık yaratacak sanat sergisine öncülük etmeyi amaçlamaktadır" dedi.

Eserlerinde kullandığı nar imgesinin anlamından söz eden Kayalıoğlu,  şöyle aktardı:

"Kırmızı rengi ve kabuğunun altında gizlenmiş çok sayıdaki tohumu, onu doğurganlıkla doğrudan ilişkili kadın figürüyle yan yana getirmiştir. Narin içinde saklı olan gizemli sembolizm kadın bedeni, doğurganlık, cinsellik ve yaşam gibi temaları bir araya getirirken bu iki sembolün birleşimi izleyiciye zengin ve derin bir anlam dünyası sunmuştur. Tarihi ve kültürel kökenlerinden hareketle nar imgesi; kadınla alegorik ilişkileri bağlamında kendisine yüklenen doğurganlık, bereket, çoğalma ve üretkenlik gibi taşıdığı olumlu anlamlara karşılık bu kavramların zıttını da içinde barındırmıştır. Öyle ki Yunan ve Roma mitolojisinde yeniden doğuşun yanı sıra ölüm ve ölümsüzlüğü temsil eden bu form Avrupa resminde özellikle kutsalların bulunduğu teolojik tasvirlerde doğum, yaşam ve ölüm döngüsünü, ölüm, ölümsüzlük ve diriliş gibi birbirine uç kavramları ifade eden bir sembol olarak eserlerdeki yerini almıştır Dolayısıyla sanatın sınırları içerisinde kadını sembolize eden olumlu formlardan biri olan nar, aynı zamanda olumsuzlukları da sembolize eden bir giz olarak kadina gönderme yapmıştır."