Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), ABD’de artan politika belirsizliğinin küresel ekonomik büyüme tahminlerini olumsuz etkilediğini açıkladı. Kuruluş, 2026 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 3,1'den yüzde 3'e indirirken, 2025 için yüzde 3 seviyesini korudu. 

S&P'nin raporunda, ABD’deki politik belirsizliğin özellikle gümrük tarifeleri üzerinden küresel makroekonomiye baskı oluşturduğu vurgulandı. Tüketici güveninde görülen düşüş ve ABD borsalarındaki değer kaybına dikkat çekilen açıklamada, "Ekonomik göstergeler hala dayanıklılığını koruyor, ancak tüm odak noktası ABD'deki tüketim ve istihdam verilerinde olacak" ifadelerine yer verildi. 

ABD Büyüme Tahminlerinde Düşüş 

S&P, ABD ekonomisi için gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme tahminlerini aşağı çekti. Bu gerilemenin, gümrük tarifelerinin olumsuz etkileri ve ABD ekonomisindeki daha sert düşüşün küresel ekonomiye yayılmasından kaynaklandığı belirtildi. 

Açıklamada, Avrupa ekonomisinin 2025'te daha zayıf bir performans sergilemesinin beklendiği ancak 2026'dan itibaren savunma ve altyapı harcamalarındaki artış sayesinde toparlanmanın öngörüldüğü ifade edildi. Buna karşın, Çin ekonomisinin görünümünün durağanlığını koruduğu vurgulandı. 

Borsa İstanbul 28 Mart Cuma Gününe Düşüşle Başladı Borsa İstanbul 28 Mart Cuma Gününe Düşüşle Başladı

Riskler Aşağı Yönlü 

Raporda, küresel ekonomik görünümdeki risklerin aşağı yönlü olduğuna işaret edilerek, "ABD'deki uzun süreli politika belirsizliğinin talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyoruz. Bu belirsizliğin devam etmesi durumunda, büyümede ciddi bir yavaşlama yaşanabilir" değerlendirmesine yer verildi. 

Tahminlerde Revizyon 

S&P, bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 3'te sabit tutarken, 2026 için yüzde 3,1 olan beklentiyi yüzde 3'e düşürdü. ABD ekonomisi için 2025 büyüme tahmini yüzde 1,9 olarak korunurken, 2026 tahmini yüzde 2'den yüzde 1,9'a revize edildi. 

Raporda, Kanada ve Meksika'da 2025 boyunca yüzde 10, Çin için ise süresiz olarak ek yüzde 20 tarife uygulanacağı varsayıldı. Ayrıca tüm çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25, otomobil, ilaç ve çip ürünlerine yüzde 10 tarife uygulanmasının beklendiği belirtildi. 

Avro Bölgesi'nde ise büyüme tahminleri 2025 için 0,3 puan düşüşle yüzde 0,9’a çekilirken, 2026 için 0,1 puan artışla yüzde 1,4'e yükseltildi. Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere, Japonya, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika için de bu yıla ilişkin büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi.

Kaynak: AA