Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Orta Doğu'da artan çatışmaların bölgedeki ülkelerin kredibilitesi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
S&P Global’in açıklamasında, Eylül 2023'ten bu yana süregelen İsrail ve Gazze arasındaki çatışmanın kuzeye doğru genişlediğine ve İsrail'in askeri operasyonlarının yön değiştirdiğine dikkat çekildi. Bu gelişme, çatışmanın beklenenden daha yoğun bir hal aldığını gösteriyor.
Özellikle İsrail ile Hizbullah arasındaki gerginliğin, daha yıkıcı bir tepki zincirine yol açabileceği ve çatışmanın diğer bölge ülkelerine sıçrama riskini artırdığı ifade edildi.
Açıklamada, İran’ın da daha geniş çaplı bir misilleme gücüne sahip olduğu belirtilerek, "İran ile İsrail arasındaki doğrudan çatışma ihtimali artsa da ekonomik ve güvenlik koşullarının İran'ın doğrudan tepkilerini sınırlayacağını ve böylece büyük bir askeri çatışmanın önüne geçileceğini öngörüyoruz" değerlendirmesi yapıldı.
Bölgedeki stres seviyelerinin "orta" düzeyde olduğu vurgulanırken, bu stresin "yüksek" seviyelere çıkabileceği potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerektiği ifade edildi.
S&P, şu ana kadar çatışmaların kredi derecelendirme üzerindeki etkilerinin İsrail ve Lübnan ile sınırlı olduğunu belirterek, "Ancak artık çatışmanın daha geniş bir alanda kredi notlarını olumsuz etkileyebileceği bazı senaryoları öngörüyoruz" ifadelerine yer verdi.
"Çatışma Artık Daha Öngörülemez ve Karmaşık Bir Hale Geldi"
S&P’nin açıklamasında, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, ticaret yollarının güvenliği, turizm gelirleri, para transferleri ve sermaye çıkışlarının bölgedeki ülkeleri çeşitli şekillerde etkileyebileceği dile getirildi. Bu faktörler, Orta Doğu’daki jeopolitik stresin kredi derecelendirmelerine nasıl yansıyacağını şekillendiriyor.
Bazı ülkelerin bu stres unsurlarına daha fazla ya da daha az duyarlı olabileceğine dikkat çeken kuruluş, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Özellikle İsrail ve Lübnan'ın ekonomilerindeki kesintilerin derinleştiği ve bu durumun kredi notları üzerinde baskı yaratabileceği öne sürüldü.
Çatışmanın artık daha "karmaşık ve öngörülemez" bir hal aldığına vurgu yapılan açıklamada, bu gerginliklerin 2025'e kadar devam etme olasılığının yüksek olduğu da ifade edildi.