Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye ekonomisine ilişkin analizini duyurdu.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu ‘B+’dan ‘BB-‘ye çıkartırken, kredi notu görünümünü ise ‘durağan’ şeklinde belirledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerinin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri tekrar inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına imkan tanıdığı kaydeildi.

Türkiye'nin dünyanın geri kalanıyla arasındaki tasarruf açığının azaldığı bildirilen açıklamada, bu durumun cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranında 2022'den bu zaman kaydedilen yaklaşık 4 puanlık düşüşte görüldüğü belirtildi.

Kuruluşun açıklamasında, görünümün yetkililerin halen yüksek olan enflasyonu düşürme, çalışanların ücret taleplerini idare etme ve Türk ekonomisini yeniden dengeye oturtma hususundaki iddialı planlarına yönelik gelecek 12 aydaki dengeli riskleri yansıtacak şekilde durağan olduğu kaydedildi.

Küresel Piyasalar ABD Seçimlerine Kilitlendi Küresel Piyasalar ABD Seçimlerine Kilitlendi

S&P'nin açıklamasında, enflasyonun tek haneli düzeylere indirilmesi ve Türk lirasına ve daha geniş kapsamda yerel sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin tesis edilmesi noktasında daha fazla ilerleme kaydedilmesi durumunda notun yükseltilebileceği belirtildi.

Açıklamada, ücret tespit artış oranının, hükümetin 2025 yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 17 yerine, yaklaşık yüzde 44 olan 2024 enflasyon oranına endekslenmesinin, enflasyonla mücadele programı için bir risk olduğuna vurgu yapıldı.

Ücret anlaşmasının bu 2 uç nokta arasında şekilleneceğinin varsayıldığı aktarılan açıklamada, fakat yüzde 30'u geçen herhangi bir artış oranının enflasyonla mücadele sürecini uzatacağı uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, ülkede 2028'e kadar planlı herhangi bir seçim görülmemesi sebebiyle, kademeli mali ve gelir politikası sıkılaştırması yoluyla talebi ve enflasyonu baskılamak için alan doğabileceğinin altı çizildi.

Özel tüketimin hız kesmesinin, Türkiye ekonomisini soğutmada merkezi bir rol oynayacağının anlatıldığı açıklamada, reel GSYH büyümesinin 2025'te yüzde 2,3 olacağının tahmin edildiği belirtildi.

S&P, son olarak mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya yükseltirken, kredi notu görünümünü ‘pozitif’ olarak tutmuştu.

Kaynak: AA