Türkiye’nin su ürünleri ihracatına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Ufuk Atakan Demir, geçen sene hedeflenen noktaya erişildiğini bildirdi.

Türkiye'nin 2024'te su ürünleri ihracatının bir önceki yıla kıyasla yüzde 20 artarak 2 milyar 19 milyon 646 bin doları bulduğunu kaydeden Demir, "İhracatta levrek lider. Yaklaşık levrekte 580 milyon dolar, çipurada 508 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Türk somonu son dönemde parlayan bir yıldız ve 450 milyon dolar civarında bir ihracatı yakaladık. Orkinosta büyük bir artış var" ifadelerini kullandı.

Demir, dünyada ve Türkiye'de balığa olan talebin arttığını belirterek, sağlıklı beslenme anlayışının deniz ürünlerine ilgiyi yükselttiğini söyledi.

“Türkiye’de Şu Anda Levrek Ucuz”

Türkiye'nin su ürünleri bakımında potansiyelinin yüksek olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığının da üretimi teşvik ettiğini söyleyen Demir, şunları aktardı:

"Yüksek potansiyelimizi açığa çıkarmak istiyoruz. Bundan sonraki hedefimiz 3 yıl içerisinde ihracatta 2,5 milyar doları aşmaktır. Enflasyon ve kur dengesi oturduğu takdirde bu hedefimizi yakalayacağımızı düşünüyoruz. Ege Bölgesi su ürünleri ihracatının yüzde 65'ini gerçekleştiriyor. Ege Denizi balık üretiminde uygun ve bu açıdan ihracatta en büyük payı Ege Bölgesi alıyor. Japonya, Güney Kore orkinosu, Rusya Türk somonunu, İtalya çipura, İngiltere levrek, Amerika ise iri levrek talep ediyor. Ülkelere göre satışlarımız var. Şu anda Türkiye'deki özellikle levrek fiyatları yurt dışına göre çok ucuz."

THY’nin Şam Seferleri Başlıyor THY’nin Şam Seferleri Başlıyor

Demir, yurt dışındaki fuarlarda yaptıkları tanıtımla, şeflerle gerçekleştirdikleri etkinliklerle balık ihracatını arttırdıklarını söyleyerek sözlerini noktaladı.  

Kaynak: AA