Arjantin, Şili ve Uruguay’da uzun yıllar boyu birçok farklı şekilde tüketilen süt karameli veya süt reçeli, Türk damak tadına uygun olması nedeniyle artık bizim de en sevdiklerimiz arasına girerek sofralarımızda yerini alıyor.

Orijinal adı ‘dulce de leche’ olan süt reçeli, Latin Amerika ülkelerine ait bir lezzet olan ve son yıllarda ülkemizde de son derece popüler hale gelen bir kalsiyum kaynağıdır. Latince dilinde “sütten gelen tat” anlamına gelen bu reçel, aslında içerisinde bolca süt bulunduran tatlı bir yiyecek.

Dilimize ‘süt reçeli’ ya da ‘süt karameli’ olarak geçen bu tatlı tarif, adından da anlaşılacağı üzere yoğun olarak sütten elde edilmektedir. Yapım sürecinin diğer meyve reçelleri ile benzerlik göstermesinden dolayı bu tatlı sosa, dilimizde reçel adı verilmiştir.

Tadı Kahveli ve Karamelli Şekeri Andırıyor

Sütlü kahve tonlarına sahip olan ve kremamsı yapısı bulunan süt reçelinin tadı, bayramlarda dağıtılan sütlü, kahveli ve karamelli şekerleri andırmaktadır. Süt reçelinin, pişirilme süresine göre daha koyu veya daha açık bir kahverengine de sahip olabildiği bilinmektedir. Biraz yoğun kıvamlı olan süt reçeli, kahvaltılık bal ile benzerlik göstermektedir.

Kar Yağışı da Gölcük Tabiat Parkına Ziyareti Engelleyemedi Kar Yağışı da Gölcük Tabiat Parkına Ziyareti Engelleyemedi

Süt reçeli, içerisinde çoğunlukla süt bulunmasından ötürü diğer reçel türlerine oranla daha fazla kalsiyum içermektedir. Ancak bu reçelin şeker içermesinden dolayı aşırı şekilde tüketilmemesinde fayda olduğunu söyleyebiliriz. Süt reçelinin, vücuttaki besin değerlerinin incelenmesinin ardından günlük alınması gereken miktara uygun olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Evde Pratik Süt Reçeli Tarifi için Malzemeler (1 Kavanoz)

·  1 litre hazır süt

·  1 su bardağı toz şeker

·  1 silme çay kaşığı kabartma tozu

Tarifin Hazırlanışı

1. Derin ve tabanı yapışmayan bir tencerenin içine sütü ve şekeri koyup kaynamaya bırakın. Dibinin tutmaması için ara ara karıştırın.

2. Kaynamaya başladıktan sonra kabartma tozunu ilave edin. Kabartma tozunun ilave edildiği sırada süt kabarabildiği için derin bir tencere kullanılması tavsiye edilmektedir. (Hızlı karıştırmaya devam edildiği takdirde normale dönüyor)

3. Daha sonra orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika ara ara karıştırarak pişirin.

4. Karışım kaynadıkça rengi dönmeye ve koyulaşmaya başlar. Böyle olmaya başladığında dibinin tutmaması için sürekli karıştırın.

5. Akışkan bir boza kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatın ve reçeli cam bir kavanoza alıp soğumaya bırakın.

6. Reçel soğuduktan sonra bir iki saat buzdolabında bekletilmesinin ardından yemeye hazır hale gelecektir.

Süt Reçeli Tarifinin Püf Noktaları

Süt reçelini yapmaya başlamadan önce kullanılan sütün taze olduğundan kesinlikle emin olunmalıdır. Çünkü taze ve hazır sütle hazırlanan süt reçeli, daha kısa sürede istenilen kıvama gelecektir.

Diğer taraftan tarifi hazırlarken derin bir tencere kullanmak, kaynama noktasına gelen şekerli süt karışımının kaşıkla karıştırıldığı sırada işi kolaylaştıracaktır. Ayrıca süt kaynarken kabartma tozu döküldüğünde karışım köpürmeye başlayacağından dolayı derin bir tencere kullanmak, süt seviyesini kontrol edebilmeyi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra tencerenin derin olması, sütlü karışımın yüzeyden daha fazla ısı almasıyla reçelin daha kısa sürede pişmesine de yardımcı olabilir.

Süt kaynamaya başladığı anda tenceredeki karışım mutlaka aralıklı olarak tahta kaşık yardımıyla karıştırılmalıdır. Reçelin kıvam almaya başladığı noktada sık sık karıştırmak, süt reçelinin pürüzsüz hale gelmesini sağlayarak tencerenin dibinin tutmasını da önleyecektir.

Bunun yanında kaşığı tencere tabanına çok fazla temas ettirmek, kaynama esnasında sütün daha fazla köpürmesine yol açabilir. Bunun için reçel olabildiğince tencere tabanına kaşığı değdirmeden karıştırılmalıdır.

Muhabir: Merve Kesgin