Firma tarafından yapılan açıklamaya göre, TAV Havalimanları senenin ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 artışla 17,1 milyon yolcuya hizmet sağladı. TAV'ın işlettiği havalimanlarında dış hat trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 yükseldi.
Söz konusu açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, kış döneminde yolcu trafiklerinin uzayan turizm sezonu ve havalimanlarına uçan havayollarının yürütmekte olduğu filo genişletme stratejilerinden olumlu etkilendiğini belirtti.
Kaptan, "Böylece birinci çeyrekte, geçen seneye göre dış hat yolcumuz yüzde 27, toplam yolcumuz da yüzde 22 büyüdü. Gerek İzmir, gerekse Ankara havalimanlarımız iç hattan dış hata transfer stratejisine odaklanan AJet, Pegasus ve SunExpress'in filo büyümesinden olumlu etkileniyor" ifadelerini kullandı.
Kaptan, çalışmalarındaki başarının tamamını finansal sonuçlarına da yansıtmayı başardıklarını belirterek, "Ciromuz yüzde 28 artarak 321 milyon avroya ve FAVÖK de yüzde 97 artarak 86 milyon avroya ulaştı. Düşük sezonda olmamıza rağmen net kar da pozitife döndü ve 9 milyon avro oldu" analizini yaptı.
"Havalimanı ve Hizmet Şirketlerimize Yatırım Yapıyoruz"
İyi bir başlangıç yaptıkları 2024'ün yüksek sezonu olan yaz aylarında da canlı bir trafik beklemeye devam ettiklerinin altını çizen Kaptan, şunları aktardı:
"Erken rezervasyonlar da bize bu yönde olumlu sinyaller veriyor. Tarihi ölçekteki büyük yatırım programımız planladığımız takvime uygun bir şekilde ilerliyor. Bu program doğrultusunda Antalya, Almatı ve Ankara Esenboğa havalimanlarımızla birlikte diğer havalimanı ve hizmet şirketlerimize yatırım yapıyoruz. Almatı yatırımımız yüzde 94 oranında tamamlandı ve Haziran 2024'te yeni dış hat terminalinin açılışını yapmaya hazırlanıyoruz. Yeni terminalin Almatı yolcusu için hizmet kalitesi ve seyahat tecrübesinde iyileşme yaratmasını bekliyoruz. Yüzde 77 oranında tamamlanan Antalya yatırımımızı 2025'in ilk çeyreğinde ve yüzde 42 oranında tamamlanan Ankara yatırımımızı da 2025'in son çeyreğinde bitirmiş olmayı planlıyoruz. Bu yatırımlarımıza ek olarak, Medine Havalimanı'nın kapasitesini yıllık 8 milyon yolcudan 18 milyon yolcuya çıkaracak ve iki etap halinde yapılacak olan ek yatırımlara da katılma kararı aldık."
Kaptan, büyük yatırım programları neticesinde 2020 yılında 8 sene olan ortalama işletme sürelerini 2024'te 29 yıla çıkardıklarına vurgu yaptı.
"2024'te 430-490 Milyon Avro Arasında FAVÖK Bekliyoruz"
Satın alma bedelleri ve kira peşinatlarını dahil ettiklerinde 2025'e kadar toplam yaklaşık 2,5 milyar avro yatırım büyüklüğüne ulaşmış olacaklarını vurgulayan Kaptan, şunları kaydetti:
"Bu büyüklük sektörümüzün geleceğine olan güvenimizin en önemli göstergesidir. Programımızda mesafe kaydettikçe yatırımlarımızın meyvelerini de almaya başlıyoruz. Bu kapsamda, 2024 yılı için 430 milyon ile 490 milyon avro arasında FAVÖK beklemeye devam ediyoruz. İlerleyen senelerde yatırımlarımızdan daha da artan geri dönüşler bekliyoruz ve kendimize orta vadede 2018 yılında yakaladığımız tarihi en yüksek FAVÖK seviyesi olan 573 milyon avroyu geçme hedefi koyuyoruz. Bu hedef artık kısa zamanda ulaşılabilir bir mesafede duruyor. Çalışanlarımızın büyük gayretleri ve hissedarlarımızla iş ortaklarımızın destekleri sayesinde TAV Havalimanlarını bir dünya markası haline getirmeyi başardık. Orta vadeli hedefimiz olan tüm zamanların en yüksek FAVÖK rakamına ulaşmak hedefimizi de yakın zamanda birlikte gerçekleştireceğimize olan inancım tam."