Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen ve çeşitli yasal düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmelerine başlıyor.

TBMM, bu kapsamda haftalık çalışmasına 30 Ekim Çarşamba günü başlayarak gündemde yer alan önemli yargı reformlarını ele alacak.

Yargı Paketinde Neler Var?

9. Yargı Paketi, hukuk ve yargı süreçlerinde çeşitli yenilikler getiriyor. Bu düzenlemeye göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısı 100’den 120’ye yükseltilecek. Ayrıca Hâkim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na çağrılacak aday sayısı, ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası olacak şekilde artırılacak.

Bunun yanında, çeşitli sebeplerle trafikten menedilerek yediemin otoparklarında bekleyen ve sahipleri tarafından 6 ay içinde alınmayan araçların satış prosedürü yeniden düzenlenecek.

Yeni Düzenlemeler ile Cezalar ve Arabuluculuk Şartları

Pakette öne çıkan bir diğer değişiklik ise sesli, yazılı veya görüntülü ileti yoluyla işlenen hakaret suçlarının uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alınması. Ayrıca, şikâyete bağlı hakaret suçlarında şikâyet süresi, olay tarihinden itibaren en fazla iki yıl olarak belirlenecek.

Yavuz Ağıralioğlu, Parti Kurduğunu Açıkladı Yavuz Ağıralioğlu, Parti Kurduğunu Açıkladı

Yine, arabuluculuk eğitimini tamamlamış ve mesleğinde 20 yıl deneyime sahip olanlar, arabuluculuk siciline yazılı sınav şartı olmadan kayıt yaptırabilecek. Uzlaştırmacı olabilmek için ise hukuk fakültesi mezunu olma şartı aranacak.

Bütçe ve Komisyon Görüşmeleri

Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 yılı bütçesi üzerinde kapsamlı bir değerlendirme yaparak TBMM Başkanlığı bütçesini de ele alacak. Ayrıca çeşitli ihtisas komisyonları gündemlerindeki konuları görüşmek üzere bir araya gelecek. Bu çerçevede, Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, “2023 Yılı Devlet İstihbarat Hizmetleri Raporu” hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden bilgi alacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise İnsan Hakları Komisyonu’nun Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nda sunum yaparak, ilgili konularda bilgilendirmede bulunacak. Dışişleri Komisyonu, uluslararası anlaşmalara ilişkin 10 kanun teklifini değerlendirirken; Karma Komisyon, 12 Kamu Denetçisi adayının seçimi için toplanacak.

Siyasi Parti Grup Toplantıları ve Erdoğan'ın Konuşması

Çarşamba günü TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler grup toplantılarını gerçekleştirecek. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap ederek gündeme dair önemli açıklamalarda bulunacak.

Bu hafta TBMM gündeminde ele alınacak 9. Yargı Paketi ve diğer düzenlemeler, Türkiye’nin hukuk sistemine yeni düzenlemeler getirirken aynı zamanda kamu yönetiminde önemli değişiklikleri kapsıyor.

Kaynak: AA