Akıllı telefonlar eskidikçe pillerinin de eskimesi çok normal, ancak bizim de bu konuda yaptığımız bazı basit hatalar var. O hataları sizler için derledik.

Ucuz ve Kalitesiz Şarj Cihazları Kullanmak: Orijinal olmayan veya düşük kaliteli şarj cihazları, telefonunuzu zarar verebilir ve hatta patlama riski taşıyabilir. Güvenilir markalardan satın aldığınız ve telefonunuzla uyumlu olan şarj cihazlarını tercih etmelisiniz. Yine telefonunuzun orijinal şarj cihazı yerine daha düşük bir güç çıkışına sahip bir şarj cihazı kullanmak, şarj süresini uzatabilir veya telefonunuzun yeterince şarj olmamasına neden olabilir.

Aşırı Şarj Etme: Telefonunuzu aşırı şarj etmek, pil ömrünü kısaltabilir ve hatta pilin şişmesine veya patlamasına yol açabilir. Şarj cihazını gece boyunca takılı bırakmak gibi durumlarda, %80-90 arası bir seviyede şarj etmek daha iyidir.

Güvenilir Olmayan Powerbank Cihazları: Bu cihazlar özellikle seyahat ya da ev-ofis dışı etkinliklerde büyük kolaylık sağlıyor. Ancak şuna çok dikkat etmeniz gerekiyor, kullandığınız powerbank kesinlikle güvenilir olmalı. Ne idüğü belirsiz markaların güvenlikten yoksun powerbank’lerinin kullanılması hem pil ömrünüzü olumsuz etkileyecek hem de çok küçük bir ihtimal olsa da sizi yaralanma riski altında bırakacaktır.

Telefonu Şarj Ederken Kullanmak: Telefonunuzu şarj ederken ağır uygulamaları veya oyunları kullanmak, telefonun ısınmasına ve pilin zarar görmesine neden olabilir. Telefonunuzu ısıtacak kadar yüksek sistem gücü gerektiren mobil uygulamaları kullanırken telefonunuzu şarj cihazında bağlı tutarak saatlerinizi geçirmeyin. Şarj esnasında kendi kendine ısınan akıllı telefonunuz, sistemi zorlayan uygulamalar çalıştığı takdirde daha da fazla ısınıyor. Oluşan ısı ise pilinizi adeta kanser ediyor. Pil performansınızı maksimum seviyede tutmak istiyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçmeniz gerekiyor.

Telefon Kılıfını Çıkarmamak: Şarj ederken bu kılıfları çıkarmamak pil performansımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kimyasal bir içeriğe sahip olan Li-ion pillerin ideal performansta çalışmaları için belli sıcaklık değerlerinin üstüne çıkılmaması gerekiyor. Telefonlarımızın arka kısımlarında bulunan piller, özellikle silikon kılıfların içerisinde epey ısınabiliyor. Pil şarj olurken daha da yükselen ısı değerleri, akıllı telefon kılıfları yüzünden zirveye çıkıyor. Bu da uzun vadede pilinizin sürekli çok ısınmasına, dolayısıyla da ömrünü daha kısa sürede tüketmesine sebep oluyor.

Beyaz Trençkot Nasıl Kombinlenir? Beyaz Trençkot Nasıl Kombinlenir?

Pilin Tamamen Boşalmasına İzin Vermek: Eskiden geçerli olan "pilin tamamen boşalmasını bekleyerek şarj etme" yöntemi, modern lityum iyon piller için geçerli değildir. Pilin tamamen boşalmasına izin vermek yerine, düzenli aralıklarla şarj etmek daha iyidir. Genellikle Li-Ion ya da Li-Po teknolojili pillere sahip olan akıllı telefonlarımız eski pillerden farklı olarak pilin sonuna kadar bitirilmesine gerek duymuyor. Pilin tam şarj edilmesi de pilin ömrünü uzatan bir faktör değil. Bilakis pili sürekli %0’a kadar bitirip %100’e kadar doldurmak yeni nesil piller için sağlıksız bir durum. Li-ion pillerin en çok şarj döngü ömrüne sahip pil bölümleri %30 ile %80 arasındaki kısımdır.

Telefonu Yanlış Ortamlarda Şarj Etmek: Telefonunuzu titreşimli veya sallantılı ortamlarda şarj etmek, şarj portuna zarar verebilir veya bağlantıyı zayıflatabilir. Ayrıca kıllı telefonunuzu şarj olsun diye bıraktığınız yerin yüksek sıcaklığa sahip olmayan bir nokta olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Yapılan en büyük hatalardan biri, akıllı telefonu şarja taktıktan sonra laptop, bilgisayar kasası ya da kettle gibi ısı üreten cihazların yakınlarına bırakmak oluyor. Bunun dışında akıllı telefonunuzu klimaya çok yakın, yani muhtemelen çok soğuk bir bölgede şarj etmek de olumsuz etki yaratabiliyor. Telefonunuzu ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan bir ortamda şarj etmeniz pil performansınız için en iyi sonuçları doğuracaktır.

Bu hatalardan kaçınarak, telefonunuzun pil ömrünü uzatabilir ve güvenli bir şekilde şarj edebilirsiniz.

Muhabir: Handan Işıksal