Uygulamalı bilimler, doğa bilimlerinin sunduğu teorik bilgi ve yaklaşımların günlük yaşamdaki sorunlar karşısında pratik olarak kullanılmasını ifade etmektedir. Söz konusu alan, üretilen bilgi ve çalışmaların sadece akademik düzeyde kalmayarak uygulamada da kullanılması ilkesine dayanmaktadır. Temelde, uygulamalı bilimler doğa bilimlerini (fizik, kimya, biyoloji, mühendislik gibi) alarak, bunları mühendislik, tıp, tarım, gibi pek çok farklı alanda kullanmayı hedefler.
Bilimsel bilgilerin pratik karşılıkları üzerinde yoğunlaşan bu uğraşlar teori ile pratiği örtüştürerek bilimden somut çıktı alınması mantığı ile işlemektedir. Uygulamalı bilimlerin en belirgin özelliği de işte budur. Yani sadece bilimsel, teorik bir sınıflandırma ile yetinilmez, bunun yanı sıra edinilen tecrübe ve bilgilerin hem gündelik hem de iş yaşamlarında kullanılabilir olması önemsenir.
Uygulamalı bilimler, insanların yaşam standartlarını yükseltilmesi için somut çözümler geliştirmeye odaklanır. Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliğiyle mücadelede uygulamalı bilimler vasıtasıyla edinilen bilgilerin kullanıldığı gibi bunun yanı sıra eğitim, ulaşım, tıp, teknoloji, inşaat ve çevre düzenlemesi gibi daha pek çok alanda da kullanılmaktadır. Yani uygulamalı bilimler işleve dolayısıyla da toplumsal yarara odaklanmaktadır.
Uygulamalı bilimler, teorik bilimsel gelişmeleri gerçek dünyada işe yarar çözümler üretmek için kullanır. Bu alan, genel bilgi ile toplumun geneli arasında köprü kurmak suretiyle güncel problemlere çözüm yolları arar. Uygulamalı bilimlerin hızla gelişen teknolojilerle birlikte daha da güçlenmesi, yeni iş sürecinin doğmasına ve mevcut problemlerin daha etkili bir şekilde yaşanabileceğine olanak sağlayabilir.