Ticaret Bakanlığı, tüketicileri mağdur eden 40 e-ticaret firmasına yılın ilk yarısında 230 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, perakende ticarette giderek artan mesafeli satışların, kullanıcılar için kolay, hızlı ve pratik bir alışveriş yöntemi sunduğu, bu nedenle vazgeçilmez hale geldiği belirtildi. Ancak, bu tür alışverişlerde tüketicilerin ürünleri fiziken görme veya kontrol etme imkânının olmaması ve satıcı ile doğrudan iletişim kurulamaması gibi durumların, tüketicileri istismara karşı daha savunmasız hale getirdiği ifade edildi.
Açıklamada, mesafeli alışverişlerde tüketicilerin doğru ve eksiksiz bilgilendirilmesinin yanı sıra, sözleşmeden cayma ve ürün teslimatı konularında haklarının önemine dikkat çekildi. Bu hakların, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile koruma altına alındığı vurgulandı.
Açıklamada, bu yıl içerisinde tüketicilerden Bakanlığa gelen başvurulara dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: "Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunmasını teminen başta tüketicinin bilgisi ve onayı olmaksızın ürünün stokta bulunmadığı gerekçesiyle yapılan sipariş iptalleri, satın alınan ürünlerin mevzuatta belirtilen süre içerisinde teslim edilmemesi ve bu sürelere uyulmaması nedeniyle tüketiciler tarafından feshedilen sözleşmelere ilişkin bedel iadesinin süresi içerisinde yapılmaması konuları olmak üzere tüketici mağduriyetlerinin yoğunlaştığı hususlarda Bakanlığımızca inceleme ve denetimler yapıldı. Bu kapsamda 2024 yılının ilk yarısında denetlenen 42 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 40 firma hakkında yaklaşık 230 milyon lira idari para cezası uygulandı."
Dolandırıcılık Suçu Olarak Değerlendirildi
Denetimler kapsamında 7 firmanın faaliyetlerinin, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddelerinde yer alan dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İnceleme raporlarına ek 7 soruşturma raporu hazırlanarak ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına intikal ettirilmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüketici haklarının korunması ve haksız rekabetin önlenmesi için Bakanlığımızca Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği çerçevesinde etkin, yoğun ve yaygın denetimler yapılmaya devam edilecektir."