Trabzon hurması kurusu, sağladığı faydalar nedeniyle her mevsim tercih edilen bir atıştırmalık olarak yaygın olarak tüketilmektedir. Trabzon hurması kurusu, kahve veya çayın yanında servis edilebileceği gibi, nefis kekler ve kurabiyeler için de harika bir içeriktir. Evde Trabzon hurması kurutma işlemi ise oldukça basittir. 

Öncelikle, meyvelerin kabukları soyulur ve saplarından birbirleriyle temas etmeyecek şekilde iplere asılır. Asılan hurmaların ipinin gergin olması önemlidir. Daha sonra, bol güneş alan temiz bir alana asılan hurmalar yaklaşık bir ay boyunca kurumaya bırakılır. Ancak, asılan hurmaların yağmurlu havalardan korunması gerekmektedir. 

Ekmek Nasıl Saklanmalıdır? Ekmek Nasıl Saklanmalıdır?

Kurutma işlemi tamamlandığında, Trabzon hurmaları yıkanarak üzerlerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırılır. Yıkanan hurma kuruları daha sonra temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hurmalar yumuşak bir hal alacaktır. Hazırlanan Trabzon hurması kuruları, cam bir kavanoza alınarak serin ve rutubet almayan bir ortamda saklanabilir. 

Püf Noktaları 

Trabzon hurmasını kurutmak için, henüz tam olarak olgunlaşmamış, sert yapılı hurmalar tercih edilmelidir.

Hurmaların saplı olması kurutma işlemini kolaylaştırır, bu nedenle saplarından ip geçirebilirsiniz.

Evdeki güneş ışığı ve ortamın nem seviyesine bağlı olarak kurutma süresi değişebilir. 

Muhabir: Ebrar Çelik