İki Türk üniversitesi, Times Higher Education (THE) 2024 Dünya Üniversiteler Etki Sıralaması'nda üç farklı kategoride ilk 10'a girmeyi başardı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), uluslararası arenada elde ettikleri bu başarılarla Türkiye'yi gururlandırdı.

İTÜ ve AGÜ'nün Başarıları

Nitelikli Eğitimde İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), THE 2024 Dünya Üniversiteler Etki Sıralaması'nda "nitelikli eğitim" kategorisinde 5. sırada yer aldı. Bu kategoride erken yaşlardan itibaren ve hayat boyu öğrenmeye katkıda bulunma, kapsayıcı eğitim taahhüdü gibi kriterler değerlendirildi.

Yoksulluğa Son ve İklim Eyleminde AGÜ

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), "yoksulluğa son" kategorisinde 5. ve "iklim eylemi" kategorisinde 7. sırada yer alarak önemli bir başarı elde etti. AGÜ, açlıkla ilgili araştırma, gıda sürdürülebilirliği öğretimi ve kampüste gıda israfı ve açlıkla mücadele taahhüdü ile dikkat çekti.

Genel Sıralamada Türk Üniversiteleri

İlk 100'de İTÜ ve ODTÜ

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) açıklamasına göre, Türkiye'den iki üniversite genel sıralamada ilk 100'e girdi. İTÜ 34'üncü sırada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise 88'inci sırada yer aldı. Bu başarı, Türk üniversitelerinin uluslararası düzeydeki rekabet gücünü gösteriyor.

İlk 200 ve 300'deki Üniversiteler

İlk 200'de Abdullah Gül Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi yer alırken, Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi de ilk 300'e girmeyi başardı. Türkiye'den toplam 42 üniversite ilk 1000'de yer aldı.

THE 2024 Dünya Üniversiteler Etki Sıralaması

125 Ülkeden 2.152 Üniversite Değerlendirildi

THE 2024 sıralamasında, 125 ülkeden 2.152 üniversite araştırma, yönetim, sosyal yardım ve öğretim gibi dört alanda ve 17 göstergede değerlendirildi. Türk üniversiteleri, bu değerlendirme kriterlerinde önemli başarılar elde etti.

Türkiye'nin En Fazla Üniversiteye Sahip Ülkeler Arasında Yer Alması

Türkiye, toplamda 100 üniversitesi ile sıralamada Hindistan'ın ardından en çok üniversiteye sahip ikinci ülke oldu. Geçen yıl 84 üniversite ile temsil edilen Türkiye'nin bu yılki artışı dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıktı.

THE Küresel İlişkiler Sorumlusu Phil Baty'den Övgü

THE Küresel İlişkiler Sorumlusu Phil Baty, Türk üniversitelerinin elde ettiği bu başarıyı etkileyici olarak nitelendirdi. Türkiye'nin BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu sosyal ve ekonomik etki yaratma konusunda saygınlığını pekiştirdiğini vurguladı. Ayrıca, Türk üniversitelerinin üç ayrı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'nde ilk 10'a girmesinin, dünya çapında artan rekabet ortamında büyük bir başarı olduğunu belirtti.

Uluslararası Sıralamalarda Diğer Ülkeler

Western Sydney Üniversitesi, dünya genelinde en iyi üniversite olarak listede yer alırken, Avustralya ilk 10'da en fazla üniversiteye sahip ülke oldu. İngiltere ve Kanada, 12'şer üniversite ile üst sıralarda yer alırken, İngiltere 25 üniversite ile ilk 100'de en fazla üniversiteye sahip ülke olarak kaydedildi.

Bilgisayarı Yeniden Başlatmak ile Kapatmak Arasındaki Farklar Bilgisayarı Yeniden Başlatmak ile Kapatmak Arasındaki Farklar

Bu başarılar, Türk üniversitelerinin uluslararası alanda artan rekabet gücünü ve akademik kalitesini bir kez daha göstermektedir.

Kaynak: AA