Türkiye Tasarım Vakfı Başkanı Furkan Demirci, Brüksel’de organize edilen Avrupa Tasarım Toplulukları Birliği (BEDA) Yönetim Kurulu Toplantısı'ndan sonra değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Tasarım Vakfının 4 senedir BEDA üyesi olduğunu hatırlatan Demirci, geçen yıl ise BEDA Yönetim Kuruluna seçildiğini kaydetti.
Demirci, BEDA'nın Avrupa'da tasarım alanında etkin sivil toplum örgütlerinin birleştiği bir üst konsey niteliği taşıdığını ve kıtanın farklı ülkelerinden 50’nin üzerinde kuruluşun birliğe üye olduğunu belirtti.
"Avrupa’nın önündeki tasarıma yönelik projeler, politikalar, tasarımı ilgilendiren işler ve fikri altyapı BEDA kapsamında hazırlanıyor. Türkiye olarak, burada bir sandalyeye sahip olarak yön göstermenin bir parçası olduk" diyen Demirci, Avrupa Birliği hibe ve projelerinde de tasarımla alakalı yapılacak hamlelerin önündeki engellerin kalktığını vurguladı.
“AB Komisyonu BEDA’dan Görüş Aldı”
Demirci, AB Komisyonunun tasarım alanında BEDA’dan görüş aldığını ve yönetimin de AB yetkilileri ile temas kurduğunu belirterek, "BEDA’da hem Türkiye’deki tasarımı temsil ediyor hem de bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Bunu Avrupa'daki partnerlerimize anlatma ve işbirliği yapma fırsatı yakalıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Geçmişte 2 Avrupa Birliği projesini BEDA'daki üyelerle beraber yaptıklarını anımsatan Demirci, "Biz bu alanda Türkiye’yi hem temsil etme ve uluslararası organizasyonlarda gücünü artırma gibi misyonları üstlenmiş durumdayız" şeklinde konuştu.
“Türkiye Tasarım Vakfı Öne Çıkıyor”
Demirci, BEDA'da çeşitli Avrupa ülkelerinden grafik tasarım, endüstriyel tasarım gibi tasarım odaklı sektörlerde çok köklü kurumların yer aldığının altını çizerek, " Türkiye Tasarım Vakfı, eğitim, şehircilik ve mimari anlamda güçlü ve öne çıkıyor" dedi.
BEDA’nın Türkiye Tasarım Vakfının üyeliğinden yararlandığını ettiğini belirten Demirci, "Hızımız, inovatif gücümüz ve esnekliğimiz ile Avrupa’da rol oynuyoruz. Türkiye olarak ise AB’nin öncelikli politikalarının nasıl geliştiğinden ve tecrübelerinden haberdar oluyoruz. Karşılıklı bir fayda ve istifade var" ifadelerini kullandı.
Demirci, tasarımın aslında her işin temelinde olan sorun çözmeyi, ilişki kurmayı ve iş birliği yapmayı önemseyen bir iş yapma biçimi olduğunu vurguladı.