Sabancı Üniversitesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Batarya Bilimi ve Mühendisliği yan dal programını başlatıyor. Bu yeni program, batarya teknolojileri üzerine derinlemesine eğitim alacak mühendislerin yetiştirilmesini hedefliyor. Sabancı Üniversitesi, bu alanda sunacağı yenilikçi eğitim ile sektördeki nitelikli insan gücünü artırmayı amaçlıyor.

Sabancı Üniversitesi ve Siro Enerji, Türkiye'de ilk defa batarya teknolojileri alanında lisansüstü programlar geliştirmek üzere geçen yıl bir niyet mektubu imzaladı. Bu çerçevede, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren, Sabancı Üniversitesi mühendislik programlarında öğrenim gören öğrenciler Batarya Bilimi ve Mühendisliği yan dal programına dahil olabilecekler.

“Amaç Nitelikli Uzman Yetiştirmek”

Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş, bu yeni programın batarya bilimi ve mühendisliğinde nitelikli uzmanlar yetiştirmek amacıyla hazırlandığını ve uygulamaya konulacağını belirtti.

Prof. Dr. Erkay Savaş, batarya teknolojileri alanında çalışacak nitelikli mühendisler, araştırmacılar ve Ar-Ge personeli ihtiyacına dikkat çekti. Yan dal programıyla öğrencilere sektörün ihtiyaçlarına uygun ve akademik olarak dolu bir eğitim sunacaklarını belirtti. Ayrıca, bu program sayesinde kariyer gelişim fırsatları da sağlayarak gençlerin batarya teknolojileri alanında bilgi ve becerilerini geliştirmeyi ve çok yönlü olarak yetişmelerini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Programın, batarya bilimi ve mühendisliğinde teorik bilgileri pratik deneyimlerle bütünleştiren çok yönlü bir eğitim sunacak şekilde tasarlandığını kaydeden Savaş, "Öğrencilerimiz bataryalarla ilgili kritik zorluklara çözüm bulurken, bu alanlardaki yenilikçi yaklaşımları ve teknolojik gelişmeleri de takip edebilecek" değerlendirmesinde bulundu.

Üniversite-Sanayi İşbirliği Önemli

Savaş, Türkiye'de batarya endüstrisinin gelişmelerinin ve yatırımlarının umut verici olduğunu belirtti. Enerji depolama teknolojilerine olan ihtiyacın her geçen gün arttığını vurgulayan Savaş, özellikle elektrifikasyona hızlı geçiş yapmayı planlayan ülkelerin, bu ihtiyacı karşılamak için batarya teknolojilerinde güçlü bir endüstri oluşturmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Yandex Navi Kullananların Gizli Alışkanlıkları Ortaya Çıktı Yandex Navi Kullananların Gizli Alışkanlıkları Ortaya Çıktı

Savaş, programın batarya alanında yeterli uzmanlığı kazanmış nitelikli mühendis ve araştırmacılar yetiştirmede örnek bir gelişme olduğunu söyledi. Bu programın, batarya uzmanlığına yönelik endüstrideki ihtiyacı doğrudan karşılayacağını ve batarya teknolojileri alanında araştırmalar yapmayı planlayan öğrenciler için sağlam bir temel sunacağını ekledi.

Sabancı Üniversitesi Batarya Bilimi ve Mühendisliği Yan Dal Programı Koordinatörü Prof. Dr. Selmiye Alkan Gürsel, yeni yan dal programlarında batarya bilimi ve mühendisliği eğitimi için disiplinler arası temel mühendislik becerilerine ek olarak elektrokimya, termodinamik, batarya kimyası, tasarımı, üretimi ve modellenmesi gibi derslerle hem teorik hem de uygulamalı laboratuvar çalışmalarıyla pratik becerilerin geliştirilmesini hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, hücre ve batarya tasarımı, test ve karakterizasyonları konularında uygulamalı çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Gürsel, Türkiye'nin kalkınmasında üniversite-sanayi işbirliklerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Üniversite-sanayi işbirliklerinin bilimsel araştırmalarla uygulamalı çözümler arasında köprü kurarak yeni teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını, araştırma sonuçlarının ticari ürünlere dönüştürülmesinde ve teknoloji transferinde rol oynayacağını vurguladı. Ayrıca, bu işbirliklerinin ekonomik, sosyal ve teknolojik ilerlemeleri artırarak yeni iş fırsatları ve istihdamlar yaratılmasında, uluslararası rekabette de önemli bir rol oynayacağını söyledi.

Kaynak: AA