Türkiye'nin elektrik üretim kapasitesi 2025 yılının mart ayı sonunda 118 bin 185 megavatı aşarak yeni bir seviyeye ulaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın paylaştığı bilgilere göre, yenilenebilir kaynakların toplam kurulu güçteki payı yüzde 60’ın üzerine çıkarken, yerli kaynaklarla elde edilen güç oranı yüzde 70’i geride bıraktı.
Elektrik, yaşamın her alanında giderek daha fazla kullanılmaya devam ederken, artan ihtiyaç karşısında enerji altyapısına yönelik yatırımlar da hız kesmeden sürüyor. Türkiye’nin 2035 yılına kadar yıllık 510 teravatsaat elektrik tüketimine ulaşması bekleniyor.
Bakanlık verilerine göre, mart ayı sonunda toplam elektrik kurulu gücü 118 bin 185 megavata yükseldi. Bu kapasitenin 71 bin 414 megavatlık bölümü, yani yüzde 60,4’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandı. Rüzgar ve güneş enerjisinin toplam kurulu gücü ise 35 bin 17 megavata ulaştı.
Aynı dönemde, yerli kaynaklardan elde edilen elektrik üretim kapasitesi 82 bin 894 megavat oldu. Bu rakamla birlikte, yerli kaynakların toplam kurulu güçteki payı yüzde 70,1 seviyesine çıktı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu oran yüzde 67 olarak kaydedilmişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük hedefleri olduğunun altını çizerek, “2035 yılına kadar sadece rüzgar ve güneşte toplamda 120 bin megavat kurulu güce ulaşmayı amaçlıyoruz” dedi.
Bayraktar, bu hedef doğrultusunda yaklaşık 80 milyar dolarlık bir yatırımın gerektiğini belirterek, “Bu yatırımların önünü açacak reform paketimizi yakında meclise sunacağız. Yeni düzenlemelerle birlikte izin süreçlerini hızlandırarak projelerin önündeki engelleri kaldıracağız” ifadelerini kullandı.