Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 2024 yılı ilk 10 aylık dış satımı 9,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden elde edilen verilere göre, sektör 10 ayda 218 ülke ve serbest bölgeye toplamda 10 milyon 147 bin ton ürün gönderdi.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla sektörde birim fiyatlar yüzde 10,2 artarken, miktarda yüzde 12'lik bir düşüş yaşandı. Değer bazında ise ihracat geçen yıla göre yalnızca yüzde 3,1 azaldı.

Rize-Artvin Havalimanı’nda Rekor Yolcu Sayısı Rize-Artvin Havalimanı’nda Rekor Yolcu Sayısı

En Yüksek İhracat Orta Doğu’ya

Türk hububat ve bakliyat sektörünün ihracatında en büyük payı Orta Doğu ülkeleri aldı. Bölgeye yapılan dış satım, 3 milyar 371 milyon doları buldu. Orta Doğu’yu, 2,3 milyar dolarlık ihracatla Afrika ve 1,2 milyar dolarlık satışla Avrupa takip etti.

Gıda Sektörü Büyümeye Devam Ediyor

TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Sektörel PMI Raporu’na dikkat çekerek, gıda sektörünün üretiminde azalma yaşamayan tek sektör olduğunu belirtti. Tiryakioğlu, yüksek faiz oranlarının ve ekonomik daralmanın temel ihtiyaç ürünlerine olan talebi etkilemediğini ifade etti.

Ancak, girdi maliyetlerinin yüksekliğine rağmen, gıda ürünlerinde fiyat artışlarının yavaşladığına dikkat çeken Tiryakioğlu, dünya genelindeki petrol bolluğu nedeniyle enerji fiyatlarının gerilemesiyle birlikte, küresel gıda fiyatlarının 2025’te son 5 yılın en düşük seviyesine inebileceğine işaret etti.

Kaynak: AA