UHT süt (Ultra Heat Treatment), sütün yüksek basınç altında 2 saniye gibi kısa bir süre içinde 100 derecenin üzerine çıkarılmasıyla elde edilir. Bu işlem, sütün içindeki zararlı bakterilerin ve sporların öldürülmesini sağlar. Ardından, süt ani bir şekilde soğutulur ve steril ambalaja konur. UHT süt açılmadığı sürece, bu işlemi sayesinde oda sıcaklığında 3-5 ay taze kalabilir. Besin değerleri, pastörize süt kadar yüksek olmasa da, UHT süt, sağlığa zararlı değil, sadece besin değeri açısından bir miktar düşük olabilir. UHT süt hakkında sıkça dile getirilen "sağlığa zararlıdır" ifadesi ise yanıltıcıdır.
Günlük Süt: Pastörizasyon İşlemi ve Özellikleri
Günlük süt, aslında pastörize süt olarak adlandırılır. Pastörizasyon işlemi, sütün 60 ile 100 derece arasında ısıl işleme tabi tutulmasıdır ve genellikle 63 derece civarında yapılır. Bu işlemde, zararlı mikroorganizmalar yok edilir, ancak mikroorganizmaların sporları hayatta kalabilir çünkü işlemde sütün sıcaklığı, UHT süt işlemindeki kadar yüksek değildir. Günlük süt, tat açısından çiğ süte daha yakın bir deneyim sunar ve genellikle taze, doğal bir tat bırakır.
UHT Süt ve Katkı Maddeleri
Birçok kişi, UHT süt ile ilgili olarak katkı maddeleri içerdiği konusunda yanlış bir kanaate sahiptir. Oysa, UHT süt işleminde katkı maddesi kullanılmaz. Tüm fark, yalnızca ısıl işleme dayalıdır. Yüksek sıcaklıkların, sütün besin değerlerine zarar vermesi, besin içeriğinin biraz daha düşük olmasına sebep olsa da, sütün zararlı hale gelmesini sağlamaz. UHT süt, sadece daha az besleyici olabilir; ancak bu, sağlığa zararlı olduğu anlamına gelmez.