HASAN GÖKHAN GÖKTÜRK

Dilimizdeki kimi kelimelerin genellikle yanlış kullanıldığını, yanlış yazıldığını görmekteyiz. Virüs kelimesi de sıklıkla vürüs şeklinde yazılmaktadır. Peki, Türk Dil Kurumu (TDK), kelimenin doğru yazılışı olarak hangisini önermektedir?

Türk Dil Kurumu güncel sözlüğüne göre virüs kelimesinin anlamları:

- Hastalık yapıcı, bakterilerden daha küçük, yaşamak için bir başka hücrenin içine girmek zorunda olan ve ancak elektron mikroskobunda görülebilen parazit.

TDK’nin virüs kelimesinin cümle içinde kullanımına verdiği örnek:

Tomris Giritlioğlu Hayatını Kaybetti! Tomris Giritlioğlu Hayatını Kaybetti!

"Benliğinin bir tarafına sokulup ölü yaşayan bir virüs Seher’in aşkı gibi müsait bir zemin bulunca canlanmış." (Refik Halit Karay)

- Değişik şekillerde bilgisayarlara yüklenen, programların bozulmasına, veri kaybına veya bilgisayarın olağan dışı çalışmasına neden olan program.

Virüs kelimesi eğer yukarıdaki anlamlardan birini karşılamak maksadıyla kullanılacaksa doğru yazılışının virüs şeklinde olması gerekmektedir. Vürüs şeklinde kullanılması ise doğru değil, yanlış olacaktır.

Not: Türk Dil Kurumu, zaman zaman kelimelerin ve noktalama işaretlerinin yazılışında, kullanımında değişikliğe gidebilmektedir. İçeriğimizi güncel TDK yazım kılavuzunu referans alarak hazırladık.

Editör: Utku Kabakcı