Yalnızlık korkusu (monofobi), bir tür psikolojik endişe türüdür. Kişilerin tek başına kalmaktan duydukları rahatsızlık hissidir. Günümüzde birçok kişide yalnız kalma isteği veya sosyallikten uzak kalma isteği mevcutken, yalnız kalmak kimilerinin korkulu rüyası haline gelebiliyor. Yetişkinlere kıyasla, ergenlik çağındaki çocuklarda daha sık görülmektedir. 
Bu korku genellikle sosyal ilişkilerdeki sorunlar veya eksiklik durumlarında ortaya çıkıyor. Yalnızlık korkusu kişilerin toplumsal ilişkilerini sınırlayabilir ve duygusal rahatlığını olumsuz etkileyebilir. Kişiler yalnız kaldığı durumlarda bedenen ve ruhen güvende hissetseler dahi kendilerini daima kötü hissederler. Monofobiye sahip kişiler, çoğunlukla dar, kapalı veya aşırı kalabalık ortamlara girmekten çekinirler. Monofobinin sonucu olarak kişilerde anksiyete, panikatak, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması mümkündür. 

Sivilceler Yaşlanma Sürecinizi Yavaşlatabilir mi? Sivilceler Yaşlanma Sürecinizi Yavaşlatabilir mi?


Yalnızlık korkusuyla kişilerin tek başlarına başa çıkması oldukça zordur. Rahatsızlık durumunda bir uzmandan yardım almak, rahatsızlığın asıl sebebini anlamak oldukça önemlidir. 

Monofobi Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Genetik faktörlerin yanı sıra kişilerin çevre faktörleri, yaşam veya iş koşulları, aile ilişkileri ve çeşitli travmalar yalnızlık korkusunun oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Yalnız kalındığında yoğun endişe, ölüm korkusu, baş dönmesi, mide bulantısı, kalp çarpıntısı, sıcak basması gibi belirtileri olabilmektedir. 
 

Muhabir: Furkan Erkan