Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sefer Darıcı, "Öğrencilerin, son dönemde ödevlerini Chat GPT'ye yaptırmaları yönünde bir eğilimi olduğu görülüyor. Ancak aynı internette olduğu gibi bunlar da yalan, sahte, uydurulmuş ve dezenformatik içerikler söz konusu olabiliyor. Özellikle Chat GPT’nin vermiş olduğu sonuçlar, yanıltıcı sonuçlar olabilir. İlerleyen süreç içinde, yurt dışındaki birçok eğitim kurumu gibi yapay zekanın özellikle ödevlerde ve tez yazımı gibi çok daha emek isteyen konularda kullanılması yasaklanabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Doç. Dr. Sefer Darıcı, Chat GBT gibi modellerin kullanıcılarını her zaman doğru bilgi vermediği yönünde uyardı.
Yapay zeka teknolojilerinin son yıllarda farklı kullanım alanlarının doğduğunu anlatan Doç. Dr. Darıcı, “Birçok sektör, yapay zeka teknolojilerinden hem olumlu hem de olumsuz bir şekilde etkilendi. Tabii sektörde derken eğitim camiasının içinde de yapay zekanın özellikle ödev ve tez yazımı gibi amaçlarla kullanılması hala etik olarak tartışmalı bir konu. Chat GPT veya buna benzer yapay zeka modelleri bilgiye erişmede günümüzde öğrenciler ve akademisyenler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Ancak Chat GPT'nin ödev yazdırma ve tez yazdırma amaçlı kullanılması, birçok sıkıntıyı ve problemi de beraberinde getiriyor. Normalde internetin kullanıldığı gibi, yapay zekada bir bilgiye erişme ve çeşitli farklı kaynaklarla ilgili bilgi sahibi olma amacıyla kullanılabiliyor. Ancak aynı internette olduğu gibi bunlar da yalan, sahte, uydurulmuş ve dezenformatik içerikler söz konusu olabiliyor. Chat GPT gibi yapay zeka modelleri özellikle internet ortamından veya daha farklı yapay zeka modelleri de sizin verdiğiniz veriler üzerinden çeşitli sonuçlar üretebiliyor" dedi.
Ciddi Problemler ve Sıkıntılarla Karşılaşılabilir
Öğrencilerin ödevlerini yapay zeka uygulamasına yaptırdıklarını belirten Darıcı, "Öğrencilerin, son dönemde ödevlerini Chat GPT'ye yaptırmaları yönünde bir eğilimi olduğu görülüyor. Tabi burada öğrenciler açısından da ciddi problemler ve sıkıntılarla karşılaşılabilir. Çünkü birincisi, öğrencilere bu ödevler kendilerini geliştirmeleri için veriliyor. Hazırda olan bir cevabı kopyalayıp yapıştırmaları için verilmiyor. İkincisi, bu tarzdaki içerikler, mezun olacakları alanlarda kendilerinde de uygulamada ciddi sıkıntılar doğurabilir” ifadelerini kullandı.
Darıcı, yapay zeka tarafından hazırlanan metinlerin kolayca anlaşıldığını söyleyerek, “Özellikle Chat GPT’nin vermiş olduğu sonuçlar, yanıltıcı sonuçlar olabilir. 'Chat GPT' dediğimiz yapay zeka modelinde yazılan içerikler, aynı zamanda başka yapay zeka uygulamalarıyla kontrol edilebiliyor. Yani bir insan tarafından yazılıp yazılmadığı ortaya konulabiliyor. Yapay zeka duygusal içerikli ifadeler yerine daha nötr ifadeler kullanırken, insan daha fazla duygusunu belli eden kelimeler veya semboller kullanabiliyor. Yani herhangi bir metnin yapay zeka tarafından mı yoksa insan tarafından mı yazıldığı yine uygulamalar vasıtasıyla ortaya konulabilir. Yapay zekayı, aynı internet gibi belirli bilgilere ya da doğru bilgilere ulaşmada bir araç olarak kullanmak çok daha mantıklı. Ancak yapay zekayı araç olarak kullanırken de bize sağlamış olduğu verilerin doğru olup olmadığına da özellikle dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Darıcı, sözlerine şöyle devam etti:
“Kesinlikle kişiye has birtakım bilgilerin verilmemesi de özellikle önem arz ediyor. Çünkü ilerleyen süreç içerisinde buradan sağlanan bilgilerin nerede ve nasıl kullanılacağı hala tartışmalı bir konu. Aslında iyi bir eğitimci, öğrencisinin üslubunu ve tarzını, bir metni yazarken ne tarzda ifadeler kullandığına da zaman içerisinde aşina oluyor. Yani herhangi bir metni yapay zekaya yazdırıp öğretmene sunduğunuzda öğretmen öğrencisini iyi tanıyorsa zaten orada bu metni çözümleyecektir. Birçok yapay zeka dil modellerinde, herhangi bir şekilde kıyaslama ve karşılaştırma yapıldığı zaman da yüzde 60-80 oranında, sanki insan tarafından yazılmış gibi sonuçlar da üretebiliyor. İlerleyen süreç içinde, yurt dışındaki birçok eğitim kurumu gibi yapay zekanın özellikle ödevlerde ve tez yazımı gibi çok daha emek isteyen konularda kullanılması yasaklanabilir."
DHA