Çarşamba günleri Radyo Trafik Ankara’da yayınlanan Teknoloji Trafiğinin geçtiğimiz haftaki konuğu HSB Solutions CEO’su Hazan Günay oldu. Programda Türk mühendislerini dünya markası yapmak istediklerini belirten Günay, başarıya giden yolun risk almaktan geçtiğini ve ancak çok çalışılması durumunda başarının da geleceğini söyledi.
Ankara’dan Japonya’ya Uzanan Bir Başarı Hikâyesi
Kadın girişimciliği, havacılık sektöründeki tecrübeleri ve Japonya’daki profesyonel yolculuğunu anlatan HSB Solutions CEO’su Hazan Günay, hayat hikâyesini şu sözlerle paylaştı:
“19 yıllık mühendisim ve 3 yıllık girişimciyim. Ankara’da, orta sınıf bir ailede büyüdüm. Babam şofördü, annem ev hanımı. Kız kardeşimle birlikte Keçiören’de büyüdük. Ailemiz geniş olmasına rağmen ne yazık ki içimizde üniversite mezunu olan yoktu. Ben, ailenin ilk üniversite mezunlarından biri oldum. Bizim zamanımızda üniversite sınavı ÖSS çok kritikti; geleceğinizi belirleyen bir sınavdı. Mühendislik nedir tam olarak bilmeden, ailemin ‘Doktor ol kızım’ baskısına rağmen ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni kazandım. Bilgisayar bile görmeden bu bölüme başladım. ODTÜ bana öğrenmeyi öğretti ve hayatımı değiştirdi.”
Üniversite yıllarının ardından Aselsan’da çalışmaya başlayan Günay, kariyerine savunma sanayisinin önde gelen projelerinde yer aldığını ifade ederek, “Savunma sanayiinde modernizasyon projelerinden yerli platform geliştirme süreçlerine kadar pek çok projede yer aldım. Atak helikopteri, Sikorsky T-70, KAAN, Hürkuş, T-38 ve F-16 gibi platformlarda çalışma fırsatım oldu.” dedi.
“Japonlar ile Aramızdaki En Büyük Fark, Problem Çözebilme Hızımız”
Günay, 13 yıllık Aselsan kariyerinden sonra Japonya’dan gelen bir proje teklifi üzerine oraya taşınarak hayatında yeni bir maceraya başladığını ifade etti. Bu süreçte, Japon mühendislik disiplinine hayran kaldığını ama Türk mühendislerinin pratik zekâsı ve çözüm odaklı yaklaşımıyla öne çıktığını belirterek şunları kaydetti:
“Biz Türkler gerçekten gururlu, milli değerlerine düşkün ve egosuz insanlarız. Japon ve Alman mühendislerine karşı bir hayranlığımız hep vardır ama gidip görünce fark ettim ki Türk mühendisleri, çalışkanlık ve iş ahlakı bakımından Japon mühendislerle aynı seviyede, hatta pratiklik konusunda onların önündeler. Koşullarımız nedeniyle biz problem çözme yeteneği ve pratiklik kazanmışız. Bu da bizi bazı konularda daha avantajlı hale getiriyor. Japon ve Türk mühendisler arasındaki en büyük fark, problem çözme hızımız. Koşullarımız nedeniyle biz daha pratik çözümler üretebiliyoruz.”
Japonya’da avionik test ve entegrasyon müdürü olarak çalıştığını aktaran Günay, “Üç Türk kadın mühendis olarak kendimizi uluslararası bir platformda kanıtlamayı başardık. Bu, benim için büyük bir gurur kaynağı oldu” diye konuştu.
HSB Solutions Nasıl Kuruldu?
Türkiye’ye döndükten sonra girişimcilik yolculuğuna adım atan Günay, HSB Solutions’un kuruluş hikâyesini “Japonya’daki deneyimlerim ve uluslararası bağlantılarımla HSB Solutions’u kurdum. Amacım, Türkiye’den yetişmiş mühendislerle dünya çapında projelerde yer almak. Beyin göçü önemli bir gerçek ama benim hedefim bu göçü tersine çevirmek ve ülkemizin mühendislerini uluslararası arenada görünür kılmak.” sözleriyle anlattı.
Hazan Günay, ayrıca Aselsan’daki başarılı kariyerinin ardından, şirket kurma kararını almasının arkasında mühendislik ve savunma sanayiindeki kadınların karşılaştığı zorlukların yattığını belirterek, savunma sanayi ve mühendislik sektörlerinin erkek egemen olduğunu ve kadınların bu alanda masada yer bulmasının son derece zor olduğunu ifade etti. Kadınların, erkeklerin bir birim çaba harcadığı ortamlarda on bir birim çaba harcamak zorunda kaldığını dile getiren Günay, “Savunma sanayi ve mühendislik sektörleri maalesef erkek egemen alanlar. Kadın olarak masada yer bulmak gerçekten zor. Erkekler bir birim çaba harcıyorsa, kadınlar on birim çaba göstermek zorunda kalıyor. Bu zorluklar beni uluslararası kariyer yapma isteğine yöneltti. Japonya’da da benzer zorluklarla karşılaştım ama kadın mühendis olarak neden bunu değiştirmeyeyim dedim ve girişimcilik yoluna adım attım.” dedi.
HSB Solutions, Havacılıkta Devrim Yaratan Çalışmalarına Devam Ediyor
HSB Solutions’un kurucusu Hazan Günay, firmalarının faaliyet alanlarına ilişkin bilgi vererek, "Biz havacılıkta özel mühendislik alanlarında çalışıyoruz. Bu oldukça özel ve nadir bulunan bir uzmanlık alanı" dedi. Günay, uçuş bilimleri, aero lastik siteleri, aviyonik, sertifikasyon gibi alanlarda faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Bu mühendislik alanları, yeni bir platform geliştirilirken ya da mevcut bir platform yenilenirken kullanılır. Uçak, helikopter, uçan araba, eVTOL ya da insansız hava aracı gibi farklı platformlarda çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
HSB Solutions’un Türkiye’de kazandığı tecrübeleri uluslararası projelere taşıyarak başarıya ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Günay, firma olarak Almanya, Amerika, Kanada ve Japonya başta olmak üzere toplam altı farklı müşteriye dokuz projede hizmet verdiklerini söyledi.
“NASA ile İşbirliğimizden Gurur Duyuyorum”
Günay, HSB Solutions’un NASA ile işbirliği yaptığı projeye de değindi. NASA ile işbirliklerinin, dehavalent uçak projeleri üzerinden şekillendiğini belirten Günay, "Dehavalent uçaklar, özellikle yangın söndürme çalışmalarında kullanılan dört motorlu geleneksel uçaklardır. Biz, NASA için bu uçakların motorlarını elektrikli motora dönüştürerek uçuş performansını analiz eden yazılımlar geliştiriyoruz" dedi.
Projede birkaç aşama olduğuna dikkat çeken Günay, "Dehavalent uçak versiyonunu tamamladık ve bu yılın başında Cessna uçak için benzer bir çalışmaya başladık. Yaptığımız iş, geleneksel uçakları elektrikli motorlarla donatmak ve bu dönüşümün uçuş performansına etkilerini analiz etmek üzerine" şeklinde konuştu. Uçuş bilimlerinin dünyada nadir bulunan bir uzmanlık alanı olduğuna değinen Günay, bu teknolojik gelişime katkıda bulunmanın büyük bir gurur kaynağı olduğunu kaydetti.
Genç Kadın Girişimcilere ve Çiftlere Destek: Couple Preneur Journey
Hazan Günay, genç kadın girişimciler ve çiftler için sundukları destek programı hakkında bilgi vererek, bu programın kişisel bir tutku haline geldiğini belirtti. Günay, "Her şeyin zor olması gerekmiyor. Bildiklerimizi ve tecrübelerimizi paylaşarak birbirimizden öğrenebiliriz" diyerek girişimcilik yolculuğunda pek çok şey öğrendiğini ve hala öğrenmeye devam ettiğini ifade etti.
Bu deneyimlerini özellikle kadın ve çift girişimcilerle paylaşmak için "Couple Preneur Journey" adında bir Instagram kanalı kurduklarını aktaran Günay, kanalın oldukça eğlenceli olduğunu vurguladı. "Eşim Kanadalı ve birlikte çalışıyoruz. Kültürel farklılıkların yanı sıra 7/24 birlikte çalışmanın zorlukları var. Her şey her zaman pozitif gitmiyor ama bu sorunları nasıl çözdüğümüzü ve deneyimlerimizi platform üzerinden paylaşıyoruz" diye konuşan Günay, insanlarla toplantılar ve kahve molaları düzenleyerek tecrübelerini aktardıkları, eğlenceli bir platformla herkesin öğrenebileceği bir alan yaratmaya çalıştıklarını aktardı.
"Başarı, Hedeflerinizi Büyütmekle İlgilidir"
Başarının tanımında ilişkin konuşan Günay, şu açıklamalarda bulundu:
“Başarı, hedeflerinize ulaştığınız bir nokta değil; hedeflerinizi büyütmekle ilgilidir. İlk hedefim bir şirket kurmaktı, şimdi ise dünya çapında bir marka yaratmayı hedefliyorum. Türk mühendislerini global arenada daha fazla görünür kılmak istiyoruz.”
Hazan Günay’dan Girişimcilere Tavsiyeler
Günay, genç girişimcilere ve özellikle kadınlara yönelik önemli tavsiyelerde bulundu. Günay, “Hayaller yere sağlam basmalı. Risk almaktan korkmamak gerekiyor ama bu riskler mutlaka planlanmalı. En önemli şey ise konfor alanından çıkmak. ‘Doğru zaman’ diye bir şey yok, doğru zaman şu an. Harekete geçmek için beklemeyin.” diyerek sözlerini tamamladı.