Diyetisyen İkra ve Volkan Yağdı çifti, yaz aylarına yönelik beslenme tüyolarına ilişkin Ticari Hayat’ın sorularını yanıtladı. Çok önemli detaylar verdi.

Sıcak havaların bedenimiz üzerindeki etkileri beslenme ile nasıl desteklenir?

Her dönem, her yaş, her durum yeni bir beslenme modeli gerektirir.

Peki yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte beslenmemizde ne gibi değişiklikler yapmalıyız?

Sıcaklar metabolizmamız üzerine etki ediyor ve bazı değişikliklere zorluyor. Serin kalmaya çalışıyor, kan damarları genişliyor yani tansiyon değişiyor, terleme sebebi ile su ve elektrolit kaybı fazlalaşıyor haliyle ihtiyaç artıyor. Uyku kalitemizi bile etkiliyor. Bu yüzden ilk önce sıvı tüketimine dikkat etmemiz gerekir, diüretik etkisi olan çayı ve kahveyi azaltıp, su tüketimini 2–3 litre arasına çıkartılmalı, doğal maden suyu gün içerisinde 1-2 kere tüketilmelidir. Alternatif olarak soğuk bitki çayları ve doğal limonatalara da yer verilebilir.
Vücudumuz yaz aylarında ideal ısısında kalabilmekiçin çok çaba harcar. Bu yüzden ağır ve yağlı yemekleri sindirmekte zorlanır. Daha hafif, sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir. Ananas, kivi, mango gibi sindirimi kolaylaştıracak meyveler belki salatalarda, belki sularını içecek tercihi olarak değerlendirmek de güzel ve sindirime yardımcı olabilir.

Yaz aylarında hangi besinlere veya besin gruplarına daha fazla ağırlık vermeliyiz?

Su içeriği yüksek meyve ve sebzeler karpuz, çilek, kavun, şeftali gibi ayrıca da sindirimi rahatlatacak fermente besinler olmalı. Yaz ayları için en iyi alternatif fermente besin kombucha çayı olabilir, bence. Bunun yanında soğuk meyve ile karıştırdığımız buz gibi kefirler ya da dereotlu sodalı ayran karışımları iyi seçenekler olarabilir. Her öğününüzde yoğurda, ayrana, cacığa yer açmayı da unutmayın. Kahvaltılarda hafif ve soğuk bir seçenek olabilir meyvelerle birlikte.

Beyaz ete, balığa ve bitkisel protein kaynağı olan baklagillere yer açılmalı. Et tüketilen öğünde bol sebze ihmal edilmemeli hem sindirimi kolaylaştırır hem öğünü dengeye getirir. Sağlıklı yağları da salatalar sayesinde öğünlerimize eklemiş oluruz ki cilt sağlığını korumak da sıcak havalarda kadınlar için çok çok önemli çünkü. Yine gaz ve şişkinlik problemleri yaşamamak için yavaş yavaş yemek oldukça önemli. Yemekleri mümkün olduğunda çiğnemeye çalışın.

Sıcak havalarda enerji seviyemizi korumak için nelere dikkat etmeliyiz?

Sıcak havalarda enerji seviyemizi korumak için dengeli ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Güne mutlaka sağlıklı bir kahvaltı ile başlamalıyız. Ara öğünlerde taze meyve, ceviz, badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebiliriz. Öğünlerimizde tam tahıllar, protein ve sağlıklı yağların dengeli bir şekilde yer aldığı yemekler tüketmeliyiz. Ayrıca, şekerli ve işlenmiş gıdalardan uzak durarak, doğal ve besleyici yiyecekler tercih etmeliyiz. Soğuk diye yoğun şeker içeren yaz tercihlerinizi gözden geçirin.

Bazı Yara İzleri Neden Kalıcıdır? Bazı Yara İzleri Neden Kalıcıdır?

Yaz aylarında beslenme hangi içecekleri tercih etmeliyiz?

Yaz aylarında en önemli içeceğimiz sudur. Suyu çeşitlendirmek için limon, nane veya meyve dilimleri ekleyebiliriz. Bunun dışında kombucha demiştik, şekersiz bitki çayları, özellikle soğuk tüketilen yeşil çay veya hibiskusçayı gibi içecekler hem serinletici hem de antioksidan açısından zengindir. Ev yapımı meyve suları ve smoothie'lerde sağlıklı birer alternatif olabilir. Gazlı ve şekerli içeceklerden kaçınmalı, bunlar yerine doğal içecekler tercih etmeliyiz.

Muhabir: Ersan Akbaş