Vücudun doğal soğutma mekanizması olarak bilinen terleme, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Fiziksel aktivite, sıcak hava ve stres gibi yaygın etkenlerin yanı sıra, tüketilen yiyecek ve içecekler de terlemeyi etkileyebilir. Baharatlı yemeklerden kafeinli içeceklere kadar bazı besinler, vücutta termojenezi artırarak veya sinir sistemini uyararak terlemeyi tetikleyebilir.

Ter Bezlerinin Yiyecekle İlişkisi Nedir?

Vücudumuzda 2 ile 4 milyon arasında ter bezi bulunmaktadır ve bunların çoğu “ekrin bezleridir”. Ekrin ter bezleri, vücut sıcaklığı arttığında ter üretimini başlatır. Terin temel işlevi, vücut ısısını buharlaştırarak serbest bırakmak ve böylece vücudu soğutmaktır.

Vücut ısısını artıran veya vücudun daha fazla çalışmasına neden olan yiyecek ve içecekler tükettiğinizde, bu durum ekrin ter bezlerini uyarabilir ve daha fazla terleme yaşamanıza yol açabilir. İşte terlemeyi artıran yiyecek ve içecekler…

Baharatlı Yiyecekler

Baharatlı yiyeceklerde, acı sostan jalapeño biberlerine kadar kapsaisin adlı kimyasal bir bileşen bulunur. Kapsaisin, sinir reseptörlerimize bağlanarak beynimize ısı sinyali gönderir. Bu sinyal, vücudumuzun soğuma mekanizmasını devreye sokar ve terlememize neden olur. İnsanlar acı algısını farklı şekilde deneyimledikleri için, acılı yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda ne kadar terledikleri de değişir.

Sıcak Yiyecek ve İçecekler

Bir fincan sıcak kahve veya bir kase sıcak çorba içmek, vücudunuzun iç ısısını yükseltir. Bu sıcaklık arttığında ekrin bezleri vücudunuzu soğutmak için ter salgılar. Bu yüzden aslında sıcak bir içecek içmek ısıyı üzerinizden atmaya yardımcı olabilir.

Kahvaltı Gerçekten de Günün En Önemli Öğünü müdür? Kahvaltı Gerçekten de Günün En Önemli Öğünü müdür?

Kafein

Kafein içeren yiyecek ve içecekler (kahve, siyah çay ve enerji içecekleri gibi), merkezi sinir sistemini uyarır ve ter bezlerinin harekete geçmesine neden olur. Özellikle de sıcak bir fincan kahve içtiğinizde hem ısı hem de kafein vücudunuzun terlemesini sağlayacaktır.

Et

Yüksek proteinli etler, midede daha uzun süre sindirilir ve bu süreçte vücut daha fazla enerji harcar. Bu durum, terlemenin artmasına neden olabilir. Genellikle hayvansal proteinleri sindirmekte zorlanan bireylerde "et terlemesi" adı verilen bir sorun görülebilir.

Muhabir: Handan Işıksal