Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Yenilenebilir Enerji 2024 raporuna göre, 2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin hızla artması bekleniyor.

Bu artışın, bugünkü büyük ekonomilerin toplam enerji kapasitesine eşdeğer bir seviyeye ulaşacağı ve 2030 itibarıyla dünya genelindeki elektrik talebinin yaklaşık yarısının bu kaynaklardan karşılanabileceği öngörülüyor.

Destekleyici Politikalar ve Ekonomik Şartlar Büyümeyi Destekliyor

Raporda, dünya genelinde destekleyici politikalar ve uygun ekonomik koşullar sayesinde yenilenebilir enerji kapasitesinde büyük bir artışın yaşanacağı vurgulanıyor. Çin, Avrupa Birliği, Hindistan ve ABD gibi ülkelerin mevcut toplam enerji kapasitesine neredeyse eşit bir seviyede, 2024-2030 yılları arasında küresel enerji sistemine 5 bin 500 gigavatın üzerinde yeni yenilenebilir enerji kapasitesi ekleneceği tahmin ediliyor. Bu kapasite artışı, 2017-2023 dönemindeki büyümenin üç katına denk geliyor.

Güneş Enerjisi Büyümenin Öncüsü Olacak

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında en büyük payı güneş enerjisi alacak. 2024-2030 döneminde küresel yenilenebilir enerji kapasitesindeki artışın yüzde 80'inin güneş enerjisinden kaynaklanması bekleniyor. Bu büyümenin büyük çaplı güneş enerjisi projeleriyle birlikte, şirketler ve haneler tarafından kurulacak çatı tipi güneş santralleri ile destekleneceği öngörülüyor. Rüzgar enerjisinin de büyümesi beklenirken, bu kaynakta bazı zorluklara rağmen 2017-2023 dönemine kıyasla büyümenin iki katına çıkacağı ifade ediliyor.

Türk Somonu İhracatı, 9 Ayda 351,3 Milyon Doları Geçti Türk Somonu İhracatı, 9 Ayda 351,3 Milyon Doları Geçti

Küresel Yenilenebilir Enerji Hedeflerine Ulaşılacak mı?

Dünya genelinde yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşma konusunda ülkeler hızla ilerliyor. Yaklaşık 70 ülke, 2030 yılına kadar belirledikleri hedeflere ulaşmaya ya da bu hedefleri aşmaya yakın durumda. Bununla birlikte, bu büyüme hızı, 2030'a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefiyle tam olarak uyumlu değil. Hükümetlerin mevcut politikalarıyla bu artışın 2,7 katına ulaşacağı, ancak daha hızlı bir hareketle hedefin tam anlamıyla gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

Yenilenebilir Enerji En Ucuz Seçenek Olmaya Devam Ediyor

IEA Başkanı Fatih Birol, yenilenebilir enerjinin küresel enerji sektöründeki hızlı büyümesini değerlendirerek, bu gelişmenin sadece çevresel veya enerji güvenliği kaygılarıyla değil, yenilenebilir enerjinin özellikle güneş enerjisinin, dünyanın neredeyse her bölgesinde en ucuz enerji kaynağı olmasıyla hız kazandığını belirtti. Birol, 2030'a kadar dünya genelinde 5 bin 500 gigavattan fazla yenilenebilir enerji kapasitesi eklenmesinin beklendiğini ve bunun, büyük ekonomilerin mevcut enerji kapasitesine eşit bir seviyeye ulaşacağını vurguladı.

2030'da Elektrik Talebinin Yarısını Yenilenebilir Enerji Karşılayacak

IEA raporuna göre, 2030 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik talebinin yarısına yakınını karşılaması bekleniyor. Özellikle güneş enerjisinin liderliğinde, yenilenebilir enerji kaynakları dünya genelindeki elektrik sistemlerini dönüştürmeye devam edecek.

Kaynak: AA