Her gün 2 ile 3 litre arasında su içmemiz gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Susuz kalmak, baş ağrısından akneye kadar birçok rahatsızlığın sebebi olarak gösteriliyor. Eğer yeterince su içmezsek vücudumuzda neler olur?
Cilt Kuruluğu
Cilt, vücudumuzun en büyük organı ve görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için nemlenmeye ihtiyacı var. Yeterince su içmediğinizin ilk belirtilerinden biri cildinizin kurumasıdır. Eğer teniniz yeteri kadar nemli değilse vücudunuz onu temiz tutmakta zorlanır ve sonuç olarak enfeksiyonlar, kızarıklıklar ve hatta akne gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Ayrıca, ciltte esneklik kaybı da yaşanabilir.
Göz Kuruluğu
Susuz kalmak gözlerinizin kurumasına ve hatta kan çanağına dönüşmesine neden olabilir. Vücudumuz, gözlerimizi korumak için gerekli olan gözyaşı kanallarını nemlendirmek için su kullanır. Eğer yeterince su içmiyorsanız gözyaşı kanallarınız düzgün çalışmayacaktır.
Ağız Kuruluğu
Bu maddede sadece anlık ağız kuruluğundan bahsetmiyoruz. Tükürük çoğu zaman hoşlanmadığımız bir şey olsa da ağzınızı temiz tutmak için oldukça gereklidir. Su içmediğiniz zaman vücudunuz tükürük üretmekte zorlanır ve ağzınız kurur. Bunun sonucunda da dişleriniz çürüyebilir.
Sürekli Baş Ağrıları
Herkes ara sıra baş ağrısı yaşar, ancak susuzluğun en önemli belirtilerinden biri sürekli devam eden ve geçmeyen baş ağrısıdır. Özellikle migren gibi baş ağrıları daha sık görülebilir. Dehidrasyon beyine giden kan akışı ile oksijenin azalmasına ve bunun sonucunda da iltihaplanmaya neden olur.
Ağız Kokusu
Tükürük ağzı temizler, ancak yeterince su içmediğiniz zaman vücut tükürük üretmekte zorlanır. Bunun sonucunda da ağızdaki bakteriler ve asit artar.Bakteriler ürer ve ağzın kokmasına neden olur.
Koyu Renkli İdrar
Yeterince su içip içmediğinizi anlamak için idrarınıza bakabilirsiniz. Eğer idrarın rengi koyu sarı ise muhtemelen vücudunuz dehidrasyon belirtileri gösteriyor, çünkü vücudun toksinleri atmak için suya ihtiyacı var.
Kabızlık
Su tüketimi azaldığında, sindirim sistemi düzeni bozulabilir ve kabızlık yaşanabilir. Su sindirime yardımcı olur, bu nedenle sağlıklı bağırsak hareketleri için su içmeniz gereklidir.
Sürekli Açlık ve Susuzluk
Susamak, dehidrasyonun en bariz işareti ancak burada bahsettiğimiz bastıramadığınız içinizi yakan bir susuzluk. Ayrıca susuzluk kadar fark edilebilir olmayan bir dehidrasyon belirtisi de açlık. Kendinizi sürekli bir şeyler atıştırırken buluyorsanız daha fazla su içmeyi deneyin.
Eklem Ağrıları
Kıkırdak ve omurilik disklerinizin yaklaşık %80 sudan oluşur, bu nedenle kemiklerinizin birbirine yapışmasını önlemek için su gereklidir. Dehidrasyon sadece eklem ağrılarına neden olmaz, aynı zamanda kemik hasarına da yol açabilir.
Kas Kütlesi Azalması
Vücudunuzun diğer bölümleri gibi, kaslarımız da sudan oluşur. Bu nedenle, su içmediğiniz zaman kas kaybedersiniz. Su içmek, kasların işlevlerini düzenler. Su eksikliği kas kramplarına da neden olabilir.
Çabuk Hastalanma
Su vücudumuzun detoks yapmasına yardımcı olarak hastalıkları ve toksinleri vücudumuzdan temizler. Hastalıklardan korunmak ve iyileşmek için suya ihtiyacımız var.
Yorgunluk
Vücudumuz dışarıdan su almadığı zaman, kanı çekerek su ihtiyacını karşılar. Bu da vücutta ve kanda oksijenin azalmasına neden olur. Bu durumun en büyük belirtisi de yorgunluktur. Su içmek vücudu canlandırır ve enerji seviyelerini artırır. Yetersiz su alımı ise halsizlik ve yorgunluk hissine neden olabilir.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, daha fazla su içmeyi deneyebilirsiniz. Ancak, şiddetli semptomlar veya kronik susuzluk durumlarında bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.