Dışarıda satılan ürünlerin sağlığa zararlı olabileceğini düşünüyorsanız, birçok gıdayı evde doğal yöntemlerle hazırlamak en güvenli seçenek olabilir. Bu gıdalardan biri de yoğurttur.

Katkı maddesi içermeyen, tamamen doğal yöntemlerle yapılan yoğurtlar, kıvam sorunları nedeniyle bazen istenilen sonuca ulaşamayabilir. Peki, evde yapılan yoğurt neden tutmaz ve sıvı kalır?

Yoğurt yaparken en önemli adımlardan biri kullanılan süt ve maya seçimidir. Eğer pastörize edilmiş kutu süt ile mayalama işlemi yapılırsa, yoğurdun tutma olasılığı oldukça düşer.

Ayrıca, yoğurdu mayalamak için kullanılan yoğurdun marketten alınan hazır yoğurt olması da, yoğurdun sıvı bir kıvamda kalmasına neden olabilir. Bu nedenle en iyi sonuç için, evde yapılacak yoğurdun mayası köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olmalıdır. 

Yoğurt Neden Kıvam Almaz? 

Eğer yoğurt yapımında kullanılan süt, marketlerde satılan pastörize sütlerden ise, yoğurdun tutması beklenenden daha zor olacaktır. Bununla birlikte, yoğurdu mayalamak için kullanılan yoğurdun köy yoğurdu veya süzme yoğurt olması gerektiğini unutmamalısınız. Marketlerden alınan kap yoğurtlar, evde yapılan yoğurdun sulanmasına yol açabilir. 

Yoğurt yapmak için kaynatılan sütün doğru sıcaklığa ulaşması da oldukça önemlidir. Süt fazla soğutulmadan mayalanmaya bırakılmalıdır, aksi takdirde yoğurt istenilen kıvama ulaşmayacaktır. 

Evde Yapılan Yoğurt Neden Sulu Olur? 

Yoğurt mayalanırken sütün konulduğu tencerenin hava almayacak şekilde iyice kapatılması gerekir. Ayrıca tencere, havlu ya da kalın bir örtüyle sarılmalıdır. Eğer yoğurt yapılan kap iyi bir şekilde örtülmezse, yoğurt sulu bir halde kalabilir. 

Ayrıca, yoğurt yapımında kullanılan süt, hastalık geçirmiş veya antibiyotik kullanmış bir inekten sağlanmışsa, yoğurdun kıvamı etkilenebilir. Gebe bir inekten sağılan süt de yoğurt yapımında istenilen sonucu vermeyebilir. 

Eğer Yoğurt Tutmazsa Ne Yapmalı? 

Tüm koşullara rağmen yoğurt tutmuyorsa, kaynar su dolu geniş bir kaba yoğurt mayaladığınız tencereyi koyabilirsiniz. Birkaç saat beklettikten sonra buzdolabında 5 saat dinlendirilen yoğurt kıvam alacaktır. 

‘Değerlerimiz Taş Kesilip Heykel Olmasın’ Sergisine Yoğun İlgi ‘Değerlerimiz Taş Kesilip Heykel Olmasın’ Sergisine Yoğun İlgi

Eğer bu yöntem de işe yaramazsa, sütü çökelek yapımında kullanabilirsiniz. Mayalanmamış yoğurdu ocağa alıp tahta kaşıkla karıştırarak kaynatın, ardından temiz bir tülbentle süzerek çökelek elde edebilirsiniz. 

Bu yöntemler, evde yapılan yoğurdun israf edilmesini önlemenize yardımcı olabilir. 

Muhabir: Salih Demirelli