1900 yılında Paris, dünyanın dört bir yanından gelen sporcuları ağırlayan Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yaptı. Fakat bu organizasyon, daha eski Olimpiyatlardan farklılıklar barındırdı. 1900 Paris Olimpiyatları kadın sporcuların katıldığı ilk Olimpiyat olarak tarihe geçmesinin yanı sıra alışılagelmiş madalya uygulamasını da terk etti.

İstanbul Boğazı'nda Gemi Trafiği Askıya Alındı İstanbul Boğazı'nda Gemi Trafiği Askıya Alındı

Geleneksel olarak, sporcuların elde ettikleri başarıları ödüllendirmek için kullanılan madalyalar yerine, bu kez kazananlara tablo hediye edildi. Söz konusu uygulama beraberinde çeşitli tartışmaları da getirdi.

1900 Paris Olimpiyatları'nda madalya yerine tablo ödüllerinin verilmesinin arkasında Fransa’sanın sanata verdiği önemi vurguladığını savunanlar oldu. Bu dönemde, sanat ve sporun iç içe geçtiği bir ortam söz konusuydu. Fransızlar, sanatın ve estetiğin sporla da buluşması gerektiğini savundu. Bu nedenle, madalyaların sıradan bir ödül olduğu düşüncesi  ile sanat eserlerinin daha değerli ve prestijli olduğu ileri sürüldü. Tabloların sporculara verilmesi, sanatın ve kültürün Olimpiyatlar'daki rolünü vurgulamak amacı taşıyordu.

Bu ödül sistemi, tabii ki günümüzde alışılmışın dışında bir uygulama olarak değerlendiriliyor. Ancak, Olimpiyatlara ev sahipliği yapan ülke Fransa olduğunda kendilerine özgü değer ve bakış açılarını yarışlara yansıtma geleneği günümüzden çok daha eskilere uzanıyor.

Muhabir: Utku Kabakcı