Avrupa Birliği (AB), Suriye'ye uyguladığı bankacılık, enerji ve ulaşım gibi önemli sektörlere yönelik yaptırımları kaldırmayı planlıyor.
Bir AB yetkilisinden edinilen bilgilere göre, 24 Şubat'ta Brüksel'de düzenlenecek olan AB dışişleri bakanları toplantısında, iç savaşın başlangıcından bu yana Suriye'ye yönelik uygulanan sektörel yaptırımlardan bazıları hakkında karar alınması bekleniyor.
Yetkili, bu yaptırımların kaldırılmasının "geri alınabilir" bir karar olacağını ve bunun aslında "askıya alma" niteliği taşıyacağını belirtti. Ayrıca, Şam yönetiminin atacağı demokratik adımların bu süreçte belirleyici olacağı ifade edildi.
İlk etapta bankacılık, enerji ve ulaşım sektörlerini kapsayacak bu kararın, AB ülkelerinin ortak onayı ile hayata geçirilmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan bir toplantıda, AB dışişleri bakanları, Suriye'ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi için bir "yol haritası" oluşturduklarını açıklamıştı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, bu adımın hızlı bir şekilde atılacağını ve eğer Şam yönetimi yanlış yönde adımlar atarsa, yaptırımlar geri getirilebilir şeklinde bir açıklama yapmıştı.
AB'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları, 2011 yılında iç savaşın patlak vermesinin ardından başlamıştı. İlk olarak, rejimle bağlantılı isimlere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi kısıtlayıcı tedbirler uygulanmıştı.
Bu süreçte, Beşşar Esed ve hükümetin kritik isimleri de yaptırım listelerine dahil edilmişti. Ayrıca, AB, Suriye'ye yönelik sektörel yaptırımlar uygulamaya devam etti ve özellikle rejimin finansal altyapısını hedef alan sektörler üzerinde durdu. Bu bağlamda, ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ve askeri ile sivil amaçlı kullanılabilen bazı malların ihracatı kısıtlanmıştı.
Bu yaptırımlar, belirli altyapı projelerinin ve girişimlerin finanse edilmesini de engellemişti.