Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, yapay zekanın hem güvenlik hem de ekonomik güç bakımından hızla merkezi bir hale geldiği vurgulanarak, ABD'nin güvenliğini ve iktisadi gücünü desteklemek amacıyla Yapay Zeka Yayılımına İlişkin Geçici Nihai Kural’ın getirildiği duyuruldu. Söz konusu kurala göre, “endişe kaynağı olan ülkelerin” bilgi işlem gücüne erişimi kısıtlanacak.
Hangi Ülkelere Kısıtlama Getirilmeyecek?
Açıklamada, 18 müttefik ve ortak ülkeye yönelik çip satışlarına herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı belirtildi. Bu ülkelerin Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Krallık olduğu aktarıldı.
Yaklaşık 1700 ileri düzey grafik işlem birimine (GPU) kadar olan kolektif hesaplama gücüne sahip çip siparişlerinin lisans gerektirmeyeceği ve ulusal çip limitlerine dahil edilmeyeceği kaydedilen açıklamada, yüksek güvenlik standartlarını sağlayan ve merkezi yakın müttefiklerde bulunan kuruluşların yüksek güvenilirlikte ‘Evrensel Doğrulanmış Son Kullanıcı’ statüsü alabileceği bildirildi.
Açıklamada, yakın müttefikler haricinde kalan ve doğrulanmış son kullanıcı statüsü olmayan kuruluşların ülke başına 50 bin ileri düzey GPU'ya kadar eşdeğer miktarda alım yapabileceği bilgisine de yer verildi.
Bu düzenleme, yayımlanmasından 120 gün sonra yürürlüğe girecek.
Sektörden Tepki Gecikmedi
Joe Biden yönetimi tarafından duyurulan düzenleme çip sektöründe kaygıları artırdı.
Yarı İletken Endüstrisi Derneği Başkanı John Neuffer, yaptığı yazılı açıklamada, bu büyüklükte bir politika değişikliğinin, başkanlık görevinin devrinden günler önce ve çip endüstrisinden herhangi bir anlamlı geri bildirim alınmadan aceleyle uygulanması sebebiyle derin bir hayal kırıklığı yaşandığını belirtti.
Neuffer, söz konusu düzenlemenin stratejik pazarları rakiplere kaptırarak Amerika'nın ekonomisine ve yarı iletkenler ile yapay zeka alanındaki küresel rekabet gücüne istenmeyen ve kalıcı zararlar verme riski barındırdığını iddia etti.
ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın Devlet İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ned Finkle da yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin görevdeki son günlerinde, gizlice ve uygun yasal inceleme yapılmadan hazırlanan 200 sayfalık bir mevzuatla "ABD'nin liderliğine" zarar vermeyi amaçladığı savunuldu.