Bir devletin askeri, politik ve iktisadi sebeplerle belirli bir ürünün serbestçe taşınmasını, ithalatını veya ihracatını kısıtlamak maksadıyla aldığı önlemler bütünü "ambargo" olarak tanımlanabilir.

Söz konusu önlemler, çoğunlukla olağanüstü hallerde uygulanır ve hedefe konan ülkenin ekonomik, ticari veya stratejik potansiyeline zarar vermek maksadıyla yapılır. Ambargo, sadece mal ve hizmetlerin fiziksel dolaşımını değil, aynı zamanda finansal ve ticari ilişkileri de etkileyen ağır bir yaptırım çeşididir.

Ambargo bir devletin, diğer devlet ya da birliklere karşı uluslararası baskı oluşturmak, siyasi veya askeri erişmek ve stratejik avantaj sağlamak için başvurabileceği önemli bir araçtır. Bu tedbir, hedef ülkenin uluslararası ticaretini sınırlayarak, ekonomik olarak zor duruma düşmesi amacıyla alınır. Ayrıca ambargonun neticeleri hedef ülkenin bazı iç ve dış politikaları üzerinde de etkili olabilir.

Ambargo, genellikle uluslararası arenadaki gerilimlerin bir neticesi olarak meydana gelir ve uluslararası hukuk kurallarına uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ambargonun etkili olabilmesi için geniş çaplı bir strateji belirlemek şarttır. Çünkü delinmesinin çeşitli yolları da vardır ve bu yolar kapatılmadan planlanan neticenin tam manasıyla alınması pek mümkün değildir.

Bir ülkenin ekonomik ve politik çıkarlarını koruma ve diğer ülkelerin uluslararası alandaki hamlelerini etkileme amacıyla kullanılan bu yaptırım türünün etkili olabilmesi tam anlamıyla bir hesap kitap ve sürdürülebilirlik meselesidir.

Yenilenebilir Enerji'ye 42 Milyon Dolar Güneş Enerjisi Finansmanı Yenilenebilir Enerji'ye 42 Milyon Dolar Güneş Enerjisi Finansmanı

Muhabir: Utku Kabakcı