Antalya'nın Alanya ilçesinde tropikal meyve üreticileri, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile mücadele ediyor. Tropikal meyveler, kavurucu havalardan olumsuz etkilendi.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, tropikal ürünlerin sıcaklardan olumsuz etkilendiğini söyleyerek, "Önceki gün 45 derece hissedilen sıcaklık, seralarda 55-60 dereceye kadar çıktı. Olumsuz şartlarda, üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu sıcaklık ekonomik zarar eşiğinin üzerinde. Ekonomik verim yaşına gelmiş bir mango ya da avokado bitkisi, şu anda meyvesinin yüzde 30-40'ı kadarını döküm yapıyor. Her ne kadar suyunu verseniz de aşırı sıcağa maruz kaldığından meyve dalından kopuyor. Bu da birim alandan almış olduğumuz verimin düşmesine neden oluyor" açıklamalarını yaptı. 

Güneş yanığına maruz kalan meyvenin ekonomik değerinin düştüğünü hatta çöpe gittiğinin altını çizen Göktepe, "Biz ürünlerin çöp olmasını istemiyoruz. Bunun için alternatif şeyler yapıyoruz. Marmelat yapıyoruz, reçel yapıyoruz, turşusunu yapıyoruz" diye konuştu.

Tropikal meyve üreticileri de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarına karşı "gölge tozu" ve "kaolin kili" uygulamalarıyla önlem almaya çalışıyor.

Çiftçiler, "gölge tozu" denilen kireç uygulamasıyla güneş ışınlarının sera içlerine daha az girmesini sağlıyor. Sera naylonlarının üzeri dıştan sıvı kireç püskürterek beyaz tabaka oluşturan üreticiler, bu sayede sıcaklığın etkisini düşürüyor.

Açık alandaki bahçelere ise "kaolin kili" uygulaması tercih ediliyor. Suyla karıştırılan kil, ağaçlara püskürtülüyor.

Rize Çamlıhemşin ve İkizdere’de Köy Yolları Kardan Kapandı Rize Çamlıhemşin ve İkizdere’de Köy Yolları Kardan Kapandı

Tropikal meyve üreticilerinden Celalettin Aydoğan da 13 yıldır örtü altında muz, mango ve avokado yetiştirdiğini belirterek, aşırı sıcaklıklarla bu yıl da mücadele ettiklerini ifade etti. Aydoğan, "Ürünlerimizin zarar görmemesi için düzenli sulamanın yanı sıra seralara gölge tozu atarak onları korumaya çalışıyoruz" dedi.

Kaynak: AA