Muğla'nın Marmaris ilçesinde yer alan Amos Antik Kenti'ndeki aydınlatma çalışmalarının sonuna gelindi. 

Gaziantep, 2024’te En Fazla Coğrafi İşaretli Ürünle Birinci Oldu Gaziantep, 2024’te En Fazla Coğrafi İşaretli Ürünle Birinci Oldu

Marmaris'e 20 kilometre mesafede, Asarcık Tepesi’nde bulunan bu tarihi alanda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer’in liderliğinde gerçekleştirilen Geleceğe Miras Projesi kapsamındaki 2024 yılına ait çalışmalar tamamlandı. 2025 yılına ait çalışmalar ise Şubat ayında başlayacak. 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kazı statüsüne 2022 yılında alınan Amos Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle sürdürülen kazılar Marmaris Ticaret Odası (MTO), Marmaris Belediyesi, Martı Otel ve Marina’nın sponsorluklarıyla devam edecek. 

Marmaris Ticaret Odası tarafından sağlanan destekle antik kentte güvenlik kameraları ve fotokapanlar kuruldu. Ayrıca, arkeologlar gözetiminde 50 adet solar led projektör yerleştirildi. 

MTO Başkanı Mutlu Ayhan, yaptığı açıklamada, odanın 30. yıl dönümüne özel olarak Marmaris’e kalıcı bir miras bırakmayı hedeflediklerini belirtti. Ayhan, antik kentin güvenliğinin arttırıldığını ve bu alandaki kamera ve fotokapan sistemleriyle desteklendiğini ifade etti.  

Ayrıca, “Amos’un ören yeri statüsüne alınmasını umut ediyoruz. Her geçen yıl daha fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu antik kent, Marmaris’te kültür turizminin gelişmesine öncülük ediyor. Gelecek yıllarda gece müzeciliğine uygun hale gelmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 3 bin yılın üzerindeki tarihiyle Amos, artık akşam saatlerinde Marmaris Körfezi'ne giren tekneleri ışıklarıyla karşılayacak” dedi. 

Kazı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer de yaptığı açıklamada, güvenlik ve aydınlatma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte kentin artık gece ziyaretçilerine de açık olduğunu vurguladı. 

2019 yılında yüzey araştırmalarına başlanan Amos Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi çerçevesinde yürütülen kazılar sonucunda, nekropol alanı, Athena Tapınağı, kamusal sarnıç, antik yol ve merdivenlerin bir kısmı, sivil konutlar ve tiyatronun sahne yapıları gün yüzüne çıktı. Ayrıca, antik dönemde “thermopolium” olarak bilinen bir lokanta ve depolama alanı olduğu düşünülen bir bölüm de keşfedildi.

Kaynak: AA