Ankara Üniversitesi, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve 'kırmızı listede' yer alan çizgili sırtlanların popülasyonlarını belirlemek amacıyla yürüttüğü projede önemli bir adım attı. Bu kapsamda, ilk kez Adıyaman ve Şanlıurfa'da gözlemlenen çizgili sırtlanlar için her iki bölge de koruma altına alındı.
Haziran 2023’te başlatılan 'Anadolu Yırtıcı Genomu Projesi', Ankara Üniversitesi Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi’nin öncülüğünde yürütülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da destek verdiği projenin temel amacı, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) kırmızı listesinde yer alan ve Türkiye’de nadiren rastlanan çizgili sırtlanın yaşam alanlarını belirlemek.
Adıyaman ve Şanlıurfa’da kurulan fotokapanlar sayesinde elde edilen görüntüler ile bölgede toplanan kıl ve dışkı örnekleri, çizgili sırtlanların bu iki noktada aktif olarak yaşadığını ortaya koydu.
Elde edilen bilimsel veriler doğrultusunda, çizgili sırtlanın yaşam alanı olarak tanımlanan bu iki bölge, doğa koruma kapsamına alındı.
Lokasyonlar Gizli Tutuluyor
Bu nadir türün popülasyon büyüklüğünü belirlemeye yönelik saha çalışmaları da devam ederken Merkez Müdürü Prof. Dr. Emre Keskin, dünyada benekli sırtlanla özdeşleşen çizgili sırtlanın, Anadolu’da çok ender görülen ve koruma altında olan bir tür olduğunu belirterek, "Popülasyon büyüklüğünü bildiğimiz zaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürüterek, hangi alanların korunmaya ihtiyacı olduğunu anlatabiliyoruz. Bu sayede, bu canlının nesiller boyu ülkemizde, bizim coğrafyamızda bulunmasına katkıda bulunmak için çabalıyoruz. Şu an Şanlıurfa ve Adıyaman tarafında çalışıyoruz. Lokasyonları gizli tutuyoruz. Sebebi ise insanların buraları keşfetmesini engellemek. Bu illerde tespitlerimiz üzerine 2 alanın korunması için bakanlığımız ivedi şekilde müdahaleleri gerçekleştirdi" açıklamalarını yaptı.