Ateşimiz varken üşümemizin nedeni, vücudun termoregülasyon sistemi ile ilgilidir. Ateş, vücut sıcaklığını yükselten bir savunma mekanizmasıdır ve genellikle enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin tepkisi olarak ortaya çıkar. Milyonlarca yıl boyunca ateş, vücudun kendini savunma mekanizması olarak evrimleşmiştir.

Vücudunuz Sıcak Olmasına Rağmen Neden Daha Soğuk Hissedersiniz?

Bu aslında normal bir fizyolojik tepkidir. Beyniniz, enfeksiyonla savaşmak için iç termostatını daha yüksek bir seviyeye ayarladığında, vücudunuz bu yeni sıcaklık hedefine ulaşmak için ekstra ısı üretmeye çalışır. Aniden, yeni "ideal" vücut sıcaklığınızın altına düşersiniz ve bu nedenle kendinizi üşürken bulursunuz.

Üşüme hissi, titremenize ve hatta kasılmalar yaşamanıza neden olur, çünkü vücudunuz sıcaklığınızı artırmak için kaslarınızı kasarak ısı üretmeye çalışır.

Yetişkinlerde Ateş ve Üşüme Ne Kadar Sürer?

Ateşin süresi ve ona eşlik eden üşüme, nedenine bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. 

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan "Ailem" Projesi Duyurusu Milli Eğitim Bakanlığı'ndan "Ailem" Projesi Duyurusu

Yapılması gereken en iyi şey, ateşinizin kaynağını diğer belirtiler ve semptomlar üzerinden araştırmaktır. Soğuk algınlığı ve grip, bronşit, zatürre, apandisit, gastroenterit, mononükleoz, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları (İYE) dahil olmak üzere birçok olası neden vardır.

Ateşler genellikle viral ya da bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklansa da lupus, romatoid artrit ve Crohn hastalığı gibi bazı iltihaplı hastalıklar, kanser ve kan pıhtıları (derin ven trombozu gibi) da sıcaklık artışına yol açabilir. Ayrıca, penisilin gibi bazı ilaçlar ve antipsikotikler de ateşi tetikleyebilir.

Muhabir: Handan Işıksal