Avrupa'da elektrikli araç talebinin zayıf ekonomik görünüm ve yüksek faiz oranları sebebiyle yavaşladığı ve bu durumun Avrupa'nın büyük bir bölümünde 2035'te yeni içten yanmalı motorlu araç satışlarını yasaklama hedefini riske atacağı bekleniyor.
AB ülkeleri, martta 2035'ten itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklarken, otomobil üreticilerinin de 2035'e dek karbon emisyonlarını sıfırlamasıını talep etti. Böylece, AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon emisyonuna yol açan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Fitch Group analistleri, Avrupa'nın elektrikli araç piyasası, şarj ağı yatırımları ve hükümet politikalarına yönelik düzenledikleri briefingte, açıklamalarda bulundu.
Fitch Solutions kuruluşu olan BMI Otomotiv ve Altyapı Araştırma Birimi Başkanı Anna-Marie Baisden, Avrupa'da elektrikli araç satışlarının 2023'teki 3 milyon adet seviyesinden 2032'de 11,8 milyona kadar ulaşmasını ve böylece üç kattan fazla artış kaydetmesini beklediklerini ifade etti.
Elektrikli araç satışlarında bu dönemde yıllık ortalama yüzde 15 büyüme öngördüklerine dikkat çeken Baisden, "Elektrikli araçların Avrupa araç piyasasındaki penetrasyonunun 2024'te yüzde 20'ye ve 2032 itibarıyla yüzde 50'ye ulaşmasını bekliyoruz. Ancak, bu büyüme hızı Avrupa'nın 2035 itibarıyla yeni içten yanmalı motorlu araçları kullanımdan kaldırılması hedefini riske atıyor. Elektrikli araçların penetrasyonunun 2030'lardaki yüzde 50 seviyesinden, 2035 itibarıyla dizel ve benzinli araçların tamamen kaldırılmasını sağlayacak şekilde büyük bir sıçrama yapmasının zor olacağını düşünüyoruz." ifadelerinde bulundu.
Baisden, özellikle Kuzey Amerika'da elektrikli araç sektöründeki yatırımlara yönelik erteleme veya askıya alma eğiliminin Avrupa'da görülmediğini ve yavaşlayan talebe rağmen yatırımların sürdüğünü belirtti.
AA