Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yakında 9'uncu yargı paketinin hazırlıklarını tamamlayarak, taslağını Meclis’e sunacaklarını ifade etti.
Sapanca'daki bir otelde düzenlenen İş Hukuku Değerlendirme Sempozyumu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Tunç, konuşmasında şunları ifade etti:
"Burada işçi ve işveren sendikalarımız var. İş hukuku, her iki tarafın hak ve menfaatlerini koruyan bir alan. İşçiyi koruyucu ilkeyi ihmal etmemek lazım, fakat bu haksızı korumak anlamına gelmiyor. İşçi-işveren ilişkilerinde adil ve dengeli bir ortam sağlamak toplumsal barış açısından önemlidir. Üretim ve verimliliği artıracak şekilde düzenlemeler yapacağız. İşçi ve işveren birbirini tamamlayan bir bütünün iki yarısı gibidir."
Türkiye Son 22 Yılda Büyük Atılımlar Gerçekleştirdi
Tunç, "Son 22 yılda Türkiye, siyasi istikrarın getirdiği güvenle büyük atılımlar gerçekleştirdi. Deprem ve pandeminin getirdiği ekonomik zorluklara rağmen, Türkiye 230 milyar dolarlık gayrisafi milli hasıladan 1 trilyon doları aşan bir büyümeye ulaştı" dedi.
Hükümetlerimiz Her Zaman Üretimin Yanında Oldu
Bakanlık olarak emeğin ve üretimin yanında olduklarını belirten Tunç, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, adil bir paylaşım sağlamak için önemli adımlar attık. İşçi ve işveren arasındaki çalışma barışını korumaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Emeğin, alın terinin değerini bilen bir medeniyetin mensuplarıyız. Ekonomide büyümenin temel unsuru toplumsal barış ve sosyal hukuk devletidir" şeklinde konuştu.
Yeniliklerin Temelini 2003'te Attık
Bakan Tunç, "2003'te yürürlüğe giren 4807 sayılı İş Kanunu ile büyük yenilikler getirdik. 2013'ten beri arabuluculuk sistemiyle 4 milyon 70 bin iş uyuşmazlığı anlaşmayla sonuçlandı. İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda anlaşma oranı oldukça yüksek. İşçilerin hızlıca alacaklarına kavuşması, uzun yargı süreçlerinden kaçınmaları bu anlaşmalara katkı sağlıyor" dedi.
İş Mahkemelerindeki Yoğunluğun Farkındayız
Tunç, iş mahkemelerindeki yoğunluğu azaltmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "İş dairelerinin sayısını ve hakim, savcı sayısını artırıyoruz. Genç bir kadroyuz ve tecrübe kazandıkça daha da güçleneceğiz. 2024 yılından itibaren hukuk mesleklerine giriş sınavını başlatıyoruz. Genç hukukçularımızı daha güçlü ve donanımlı hale getirmek için sistemimizi yeniliyoruz" ifadelerini kullandı.
9'uncu Yargı Paketi Taslağını Meclis'e Sunacağız
9'uncu yargı paketi taslağını meclise sunacaklarını aktaran Bakan Tunç, "22 yıldan bu yana temel kanunlarımızı yeniledik. Yeni yargı paketiyle uygulamadaki aksaklıkları gidermeye yönelik tekliflerimiz olacak. Teknolojinin ve iş hayatının değişen ihtiyaçlarına uyum sağlamak için mevzuatımızı sürekli geliştirmemiz gerekiyor. İş mahkemesi sayısını artırarak yoğunluğu azaltmayı hedefliyoruz" dedi.
İş Davalarının İki Ay İçinde Sonuçlanması Gerekiyor
İş davalarının hızlı sonuçlanması gerektiğine vurgu yapan Bakan Tunç, "Kanunumuzda iş davalarının iki ay içinde sonuçlanması gerektiği yazılı. Ancak, bu sürelerin uzadığını görüyoruz. Bölge adliye mahkemelerinde hedef süreler belirlenerek bu süreçleri kısaltmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
"9. YARGI PAKETİ HAFTAYA GÖRÜŞÜLECEK" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!