Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir canlı yayınında Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'deki yangına ilişkin soruları cevapladı.
Söz konusu yangına ilişkin son bilgileri aktaran Bakan Tunç, "21 Ocak'ta gece 03.30 sıralarında meydana gelen Kartalkaya'daki yangınla milletçe derinden sarsıldık. Gerçekten büyük bir facia. 78 canımızı kaybettik, 51 vatandaşımız yaralandı. 10 vatandaşımızın hastanelerde tedavisi hala devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Yangında yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelerine sabır dileyen Tunç, "Yangının Kartalkaya'da bir otelde, ilk belirlemelere göre bir mutfaktan çıktığı söyleniyor. Kesin sonuç bilirkişi incelemesinden sonra belli olacak. Burada tabii adli soruşturma önemli. Adli soruşturmanın etkili bir şekilde tüm yönleriyle gerçekleştirilmesiyle ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" şeklinde konuştu.
Görevlendirilen 6 Savcı İncelemelerini Sürdürüyor
Adalet Bakanı Tunç, yürütülen soruşturma çerçevesinde 6 savcı görevlendirildiğini, 7 kişilik bilirkişi heyetinin oluşturduğunu hatırlatarak, "Yangının neden çıktığıyla ilgili raporlar sonuçlanacak ve o raporlara göre de bilirkişiler tarafından bu yangının çıkış sebebi, yayılmasının sebebi detaylı bir şekilde teknik bir incelemeyle ortaya konulacak" dedi.
Soruşturmanın kararlılıkla devam ettirileceğinin altını çizen Bakan Tunç, şunları aktardı:
"Adli sürecin özellikle ucu kime varırsa, ucu nereye giderse sonuna kadar etkili bir şekilde sürdürülmesi yönünde bir kararlılık söz konusu. Konuyu hiçbir siyasi mülahazaya çekmeden giden canların hayatlarını kaybetmesine neden olan sebepleri bulmak lazım. Sorumlular kimse yargı önüne çıkarmak ve bunlardan yargı huzurunda hesap sorulması gerekir. Bu konudaki kararlılık devam ediyor. Şu ana kadar 12 gözaltı var. Başta otel işletme sahibi, müdürü ve otel çalışanlarının da aralarında bulunduğu. İlk etapta 9 kişi gözaltına alınmıştı. Sonrasında yangınla ilgili belediye sorumluları, belediye başkan yardımcısı, itfaiye müdürü ve yangın uygunluk raporuna esas teşkil eden tutanakları imzalayanlarla ilgili de gözaltı kararları verildi. Süreç devam ediyor. Bundan sonraki bilirkişi incelemesine göre, kusur durumuna göre tabii ki cumhuriyet başsavcılığı harekete geçmeye devam edecek."
“Tüm Belgelere El Kondu”
Adalet Bakanı Tunç, yangınla ilgili elde edilen birtakım delillerin bulunduğunu belirterek, "Tüm belgelere el konulmuş durumda. Bu facia tüm detaylarıyla beraber soruşturulmaya devam edecek. Özellikle vatandaşlarımızın böyle facialarla bir daha karşılaşmaması için alınması gereken tedbirler önemli. Bunun tekrarlanmaması lazım. Bu konuda eksikliği olan işletmelerin süratle eksikliklerini tamamlaması lazım" ifadelerini kullandı.
Konu TBMM Gündemine Getirilecek
Bakan Tunç, AK Parti Grubunun TBMM'ye araştırma önerisi sunduğunu söyleyerek, ilerleyen günlerde bunun Meclis gündeminde görüşüleceğini, konuyla ilgili araştırma komisyonuyla da konunun gündeme gelebileceğini anlattı.
Konuyla ilgili mevzuat ve yönetmelikler kapsamında kimlerin sorumlu olduğunun belli olduğunu dile getiren Tunç, "Bilirkişiler bunları tek tek inceleyerek facianın sorumlularını ortaya çıkaracaklardır" dedi.
Bakan Tunç, "Bu acıları milletimize yaşatan kimin ihmali, kusuru varsa, yargı önünde hesap vermeli ve gerekli cezayı almalı. Bu konudaki kararlılık yargı teşkilatımızda devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Bilirkişi Raporu Ne Zaman Çıkacak?
Bilirkişi raporunun ne zaman çıkacağına ilişkin soru üzerine Bakan Tunç, yangınla ilgili itfaiye raporunun henüz tamamlanmadığını, bu rapordan sonra diğer belge ve dokümanlarla beraber soruşturmanın sürdürüleceğini bildirdi.
Yılmaz Tunç, "Önümüzdeki günlerde ön rapor çıkar. Ön rapordan sonra da kesin raporla ilgili çalışmalar olur ve soruşturma bu şekilde devam eder. Kimler kusurluysa onlarla ilgili gerekli ceza davaları da açılacaktır" bilgisini aktardı.