Bayramda sofralar ne kadar zengin olsa da sağlıklı beslenmek, mide rahatsızlıklarının önüne geçmek ve enerjik bir bayram geçirmek için önemli. Beslenme ve Diyet Bölümü Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, bayram süresince dengeli beslenme için altın değerinde önerilerde bulunuyor. Hem keyifli hem sağlıklı bir bayram geçirmek için bu önerilere göz atın!

Bayram süresince sağlıklı beslenmek, mide rahatsızlıklarını önlemenin yanı sıra enerjik ve hafif bir bayram geçirmenize yardımcı olabilir. Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, bayramda sofralara dengeyi getirecek önerilerde bulundu.

Az ve Sık Beslenme Önemli

Bayramda, midenin Ramazan boyunca alıştığı beslenme düzenine birden fazla yemek ile geçiş yapmak mide problemlerine yol açabilir.

Uzm. Dyt. Deniz Pirçek, "30 gün boyunca midenin alışmış olduğu beslenme düzeni sonrasında, bir anda çok fazla yemek içeren öğünler tüketmek hazımsızlık, mide ağrıları, iç bulantısı, halsizlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu sebeple mide yeni düzene alışana kadar az ve sık beslenmek önemlidir" dedi.

Protein Ağırlıklı Kahvaltı Yapılmalı

Kahvaltı, güne sağlıklı bir başlangıç yapmanın temel adımıdır. Uzm. Dyt. Pirçek, "Güne yeterli miktarda proteinle başlamak tokluk süresini artırır, enerjik başlanılmasına yardımcı olur" diyerek, kahvaltıda kaliteli protein kaynaklarının tercih edilmesinin önemini vurguladı.

Yumurta, bol yeşillikli omlet veya menemen gibi besinler, hem doygunluk süresini uzatacak hem de gün boyu karbonhidrat yeme isteğini azaltacaktır.

Öğün Atlanmamalı

Bayramda düzenli öğünlere sadık kalmak, kan şekerinin dengede kalmasına yardımcı olur. Uzm. Dyt. Pirçek, "Öğünler zamanında ve mümkünse ev yemekleriyle yapılmalıdır. Atıştırmalıklar anlık doygunluk sağlasa da, aslında uzun vadede tekrar acıkılmasına sebep olur" diyerek düzenli beslenmenin önemine dikkat çekti.

Sıvı Tüketimi Artırılmalı

Ramazan boyunca sıvı tüketimi yetersiz kalmış olabilir. Uzm. Dyt. Pirçek, "Günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, şekersiz çubuk tarçın ve karanfille hazırlanabilecek komposto gibi sıvı gıdalar eklenebilir" diyerek sağlıklı içecek tercihlerinin önemini belirtti.

Sağlıksız Atıştırmalıklardan Uzak Durulmalı

Bayramda sofralar bol çeşitliliğe sahip olsa da sağlıksız atıştırmalıklardan kaçınılması gerektiğini belirten Uzm. Dyt. Pirçek, "Bir ay boyunca iki öğün beslenen metabolizma için öğün sayısını ve miktarını sağlıksız atıştırmalıklarla birden artırmak bedeni zorlayabilir" diyerek bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Egzersiz İhmal Edilmemeli

Sağlıklı beslenmenin tamamlayıcısı olan egzersiz, bayramda ihmal edilmemelidir. Uzm. Dyt. Pirçek, "Günlük hareketleri artırmak için bayram sabahları tempolu yürüyüşler yapılabilir, bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilebilir. Bu şekilde egzersiz yapmak, kan şekeri ve kolesterolü düşürecek, bağırsak hareketlerini artıracaktır" diyerek fiziksel aktivitenin önemine değindi.

‘Kızılcık Şerbeti’ Sezon Finali Yapıyor: Yeni Sezon Yolda! ‘Kızılcık Şerbeti’ Sezon Finali Yapıyor: Yeni Sezon Yolda!

Bayramda, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını takip etmek, hem mide problemlerinin önüne geçer hem de enerjik bir bayram geçirmenize olanak tanır.

Kaynak: DHA