1827 Mart ayının fırtınalı bir Pazartesi günü, Alman besteci Ludwig van Beethoven uzun süren bir hastalığın ardından vefat etti. Geçen Noel'den bu yana yatalak olan Beethoven, sarılık krizleri geçiriyor, uzuvları ve karnı şişiyordu.

Rize Çamlıhemşin ve İkizdere’de Köy Yolları Kardan Kapandı Rize Çamlıhemşin ve İkizdere’de Köy Yolları Kardan Kapandı

Beethoven'ın ölümünden yaklaşık iki yüzyıl sonra, bir araştırma ekibi Beethoven'ın saçından alınan doğrulanmış örneklerdeki DNA'yı genetik olarak analiz ederek bestecinin vasiyetini beklenmedik şekillerde yerine getirdi. Max Planck Enstitüsü'nden biyokimyacı Johannes Krause, "Asıl amacımız Beethoven'ın sağlık sorunlarına ışık tutmaktı" dedi.

Sağlık Sorunlarının İzinde

Beethoven, 20'li yaşlarının ortalarından itibaren başlayan ilerleyici işitme kaybı ve şiddetli karın ağrıları ile kronik ishal nöbetleri gibi sağlık sorunlarıyla boğuştu. Ölümünden altı yıl önce karaciğer hastalığı belirtileri ortaya çıktı ve bu hastalığın ölümünde etkili olduğu düşünülüyordu. 2007'de Beethoven'ın saçı olduğuna inanılan bir tutam üzerinde yapılan inceleme, kurşun zehirlenmesinin ölümünü hızlandırmış olabileceğini öne sürdü. Ancak 2023 yılında yapılan yeni çalışma, bu saçın Beethoven'a değil, bilinmeyen bir kadına ait olduğunu ortaya koydu.

Hepatit B ve Genetik Bağlantılar

Beethoven'ın ölümünün, karaciğer hastalığı ve hepatit B enfeksiyonunun bir sonucu olduğu ortaya çıktı. Krause, "Beethoven'ın sağırlığına veya mide-bağırsak sorunlarına kesin bir neden bulamadık." dedi. Ancak araştırmalar, Beethoven'ın baba soyunda evlilik dışı bir çocuk olduğunu gösterdi.

Muhabir: Sibel Bay