Son dönemde ülkemizde popüler hale gelen beyaz çay, kökeni Çin ve Tayvan’a dayanan hafif okside olmuş bir çay türüdür. Bilimsel ismi Camellia Sinensis olan bu çayın tarihi, Çin İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır.  

Adını, açılmamış tomurcuklarının üzerinde bulunan gümüş-beyaz tüylerden alır. Tansiyonu ve kolesterolü düşürmesi, bağışıklık sistemini desteklemesi gibi pek çok faydası bulunan beyaz çay, siyah ve yeşil çaya alternatif arayanlar için ideal bir seçenek olmuştur. 

Beyaz Çay Nasıl Hazırlanır? 

Beyaz çay, adını aldığı çay bitkisinin henüz olgunlaşmamış tohumları ve yaprakları kullanılarak üretilir. Siyah ve yeşil çaylardan farklı olarak, bu bitki fermantasyona uğramaz. Toplandıktan sonra güneş ışığında doğal bir şekilde soldurulup kurutulur. Genellikle hafif yemeklerin ardından tercih edilen beyaz çayın tadı ise kavunu andıran bir aromaya sahiptir. 

Beyaz çay, diğer çaylar gibi bir demleme sürecinden geçer; ancak bazı püf noktaları onu farklı kılar. Beyaz çayı kesinlikle su ile kaynatmamak önemlidir. Demleme için kullanacağınız su, siyah çayda olduğu gibi kaynar sıcaklıkta değil, yaklaşık 70-80 derece arasında olmalıdır. Bu sıcaklığa ulaşmak için suyu kaynattıktan sonra birkaç dakika dinlendirmek yeterlidir. Ayrıca, diğer çaylara göre daha hafif olduğu için demlik miktarını ihtiyaca göre ayarlamak gerekir. 

Beyaz Çay Çeşitleri 

Beyaz çayın doğal rengi soluk sarıdır. Beyaz çayın nasıl kurutulduğu, renk ve tat özelliklerini etkiler. Eğer çok soğuk bir ortamda kurutulursa siyahımsı bir renge bürünürken, sıcak bir ortamda kurutulduğunda kırmızımsı bir renk alır. İlk sürgün zamanının başlarında toplanan beyaz çay ise en değerli türlerden biri kabul edilir. 

Probiyotikler Ağız Sağlığını Koruyor Probiyotikler Ağız Sağlığını Koruyor

Beyaz çayın türleri yetiştiği bölgeye ve işlenme şekline göre değişiklik gösterir. Shou Mei, Gong Mei, Snowbud, Song Yang, White Peony (Bai Mu Tan), Silver Needle (Yin Zhen) ve Imperial White gibi çeşitleri vardır.  

Beyaz çaya yeni başlayacak olanlar için Snowbud iyi bir tercihtir. Ancak en değerli olan tür ise, sadece baharın başlangıcında toplanan tomurcuklardan elde edilen Silver Needle çayıdır ve bu çay sadece Çin’de üretilir. 

Beyaz Çayın Sağlık Üzerindeki Etkileri 

Beyaz çayın sağlığa olan faydaları oldukça fazladır. Antioksidan bakımından siyah ve yeşil çaydan daha zengin olduğu için cildin yaşlanmasını geciktirir ve daha canlı bir görünüm sağlar. İçeriğindeki kateşin maddesi, yağ hücrelerinin yok edilmesine ve yeni yağ hücrelerinin oluşumunun engellenmesine yardımcı olur.  

Ayrıca kateşin, kanserli hücrelerin oluşumunu da önler. Beyaz çay, hafızayı güçlendirme ve enerji artışı sağlama özellikleriyle de öne çıkar. Ancak, az da olsa kafein içerdiğinden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Uzmanlar, beyaz çayın günde en fazla iki bardak içilmesini önermektedir. 

Yaklaşık 6 dakika demlenmesi gereken beyaz çay, aynı yapraklarla üç defa demlenebilir. Ancak, her yeni demleme için 2-3 dakika daha eklemeniz gerekir. Beyaz çay, kuru ve serin bir ortamda, hava ile temas etmeden saklandığında tazeliğini uzun süre korur. Poşet beyaz çaylar ise daha uzun süre tazelik sunar ve pratik bir kullanım sağlar.

Muhabir: Betül Demir