Vergi uyumunu güçlendirmeyi amaçlayan yeni düzenlemeyle, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler, 1 Ocak 2025'ten itibaren zorunlu olarak e-Defter sistemine geçiş yapacak. 

TCMB’den 20 ve 380 Milyar Liralık TL Depo Alım İhaleleri TCMB’den 20 ve 380 Milyar Liralık TL Depo Alım İhaleleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Elektronik Defter Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete’de yayımlanarak duyuruldu. 

Bu tebliğe göre, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin tamamı, yeni yıldan itibaren e-Defter uygulamasına dahil edilecek ve muhasebe kayıtları elektronik ortamda işlenecek. 

2012’den bu yana bazı mükellefler için zorunlu olan e-Fatura uygulamasına ek olarak, bağımsız denetime tabi şirketlerin de e-Defter’e geçmesi gerekmekteydi. Şu anda yaklaşık 720 bin mükellef, muhasebe defterlerini dijital ortamda tutuyor. 

Yeni düzenlemeyle, sisteme katılacak yaklaşık 1 milyon mükellefin daha elektronik defter kullanması bekleniyor. Bu sayede kağıt, yazıcı ve noter gibi ek maliyetlerden tasarruf sağlanması hedefleniyor. 

Süreler Yeniden Düzenlendi 

Aynı düzenleme kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) elektronik defterlerin ve beratların yüklenme sürelerinde değişiklik yapıldı. Yükleme süresindeki farklılık, meslek mensuplarının iş yoğunluğunun dengelenmesi ve sistemlerdeki yükün azaltılması için uygulanacak. 

Gelir vergisi mükellefleri, defter ve berat dosyalarını aylık yükleme seçeneği tercih edilmişse ilgili ayı takip eden dördüncü ayın 10’una kadar, üç aylık yükleme seçeneğinde ise beyannamenin verileceği ayı takip eden ayın 10’una kadar yükleyebilecek. Kurumlar vergisi mükellefleri ve diğer vergi yükümlüleri için ise bu yüklemeler, ayın 14’üne kadar yapılabilecek. 

Uyumlu Yazılımlara Ceza Geliyor 

Düzenlemeler kapsamında, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen uyumlu yazılım firmalarının uygulama kurallarına aykırı hareket etmeleri halinde ceza işlemleri uygulanacak. Eksikliği tespit edilen firmalar özel usulsüzlük cezasına tabi tutulacak ve eksikliklerin giderilmesi talep edilecek. Aynı eksikliğin aynı takvim yılı içinde tekrarı halinde ise firmanın yazılım uyumluluk onayı iptal edilebilecek. 

Vergi uyumunu artırma hedefi taşıyan bu düzenlemenin, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 1 Ocak 2025 itibarıyla e-Defter’e geçişini zorunlu hale getiren hükümleri yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise yayımlandığı tarihten itibaren uygulanmaya başlanacak.

Kaynak: AA