İngiliz tıp dergisi The British Medical Journal’da yayımlanan yeni bir araştırma, haftada beş porsiyon ya da daha fazla bitter çikolata tüketen kişilerin tip 2 diyabet risklerini yüzde 21 oranında azaltabileceğini gösterdi.
Çin ve ABD’de yapılan araştırmalarla hazırlanan "Çikolata Tüketimi ve Tip 2 Diyabet Riski" başlıklı çalışma, İngiliz tıp dergisinde yayımlandı. Çalışma, 1986-2021 yılları arasında yaklaşık 192 bin 28 katılımcı üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmada, çikolata tüketiminin tip 2 diyabet üzerindeki etkisi incelendi, ayrıca 111 bin 654 kişiyle yapılan bir başka analizde ise sütlü ve bitter çikolata türlerinin farklı etkileri değerlendirildi.
Çalışmanın sonuçlarına göre, yalnızca 18 bin 862 katılımcıda tip 2 diyabet gelişirken, diğer grupta 4 bin 771 kişide bu hastalık ortaya çıktı. Genel olarak, çikolata tüketenlerin tip 2 diyabet riskinin, hiç çikolata tüketmeyenlere kıyasla yüzde 10 daha düşük olduğu belirtildi.
Bitter çikolata tüketiminin tip 2 diyabet üzerindeki olumlu etkileri dikkat çekerken, haftada beş veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerin riskinin yüzde 21 oranında azaldığı vurgulandı. Öte yandan, sütlü çikolatanın bu risk üzerinde herhangi bir anlamlı etkisi olmadığı kaydedildi.
Araştırmanın bulgularına göre, sütlü çikolatanın uzun vadede kilo alımına neden olabileceği ifade edilirken, bitter çikolatanın içeriğindeki proteinlerin ödemi azaltmaya, kalp sağlığını korumaya ve antioksidan etkiler göstermeye yardımcı olduğu belirtildi.
Araştırma, katılımcıların diyet alışkanlıklarının her dört yılda bir güncellendiği ve düzenli olarak kilo, fiziksel aktivite ve beslenme bilgileri toplandığı bir metodolojiyle yapıldı. Bitter çikolata tüketiminin arttığı her haftada, tip 2 diyabet riskinin yüzde 3 oranında daha da düştüğü gözlemlendi.
Son olarak, araştırma bitter çikolatanın diyabet riskini azaltmada potansiyel taşıdığını, ancak bulguların doğruluğunun daha fazla kontrollü çalışma ile kanıtlanması gerektiğini vurguladı. Dünya çapında tip 2 diyabet vakalarının sayısının 2019’da 463 milyona ulaştığı ve bu sayının 2045’te 700 milyona çıkmasının beklendiği de aktarıldı.