Sivas Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Eyüp Coşar, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarının böbrek taşı oluşumunu artırdığını açıkladı.

Dr. Coşar, böbrek taşının idrarda çözünebilen kalsiyum, ürik asit, mineraller ve diğer kimyasalların böbreklerde kristalleşerek oluşturduğu taşlar olduğunu bildirdi. Bu taşların çoğu, böbreğin içinde bu çöken kristaller üzerinden oluşuyor.

Taş Oluşma Riskini Artıran Faktörler

Üroloji Uzmanı, taş oluşumunu artıran etmenler arasında ailede taş öyküsü, az su tüketimi, hareketsiz yaşam ve bazı beslenme alışkanlıklarının bulunduğunu belirtti. Ayrıca, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar da böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.

Taşın Belirtileri

Dr. Eyüp Coşar, çoğu böbrek taşının böbreğin içinde bu çöken kristaller üzerinden oluştuğunu belirterek, "İlk belirtiler genelde 30'lu yaşlarda ortaya çıkmakta, erkeklerde bayanlara göre biraz daha yüksek oranda görülmektedir. Aile taş öyküsü, az su tüketimi, hareketsiz yaşam ve bazı beslenme alışkanlıkları taş oluşumu riskini artırmakta, obezite, diyabet ve yüksek tansiyon gibi diğer hastalıklar böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır" ifadelerini kullandı.

10 Yıl İçinde Tekrarlama Riski Yüksek

Dr. Eyüp Coşar, taş hastalığı geçiren kişilerin yaklaşık 10 yıl içinde böbrek taşlarının tekrarlama riskinin yüksek olduğunu belirtti. Coşar, böbrek taşlarının farklı boyutlarda oluşabileceğini, 4 milimetre ve altındaki taşların kolayca idrar yoluyla atılabildiğini, ancak 6 milimetreden büyük olanların sıkışarak sorunlara yol açabileceğini söyledi. Coşar, böbrek taşının belirtilerine ilişkin şu cümleleri kullandı: “Sırtta kaburgaların alt kısmında ağrı, alt karın bölgesine yayılan ağrı, idrarda yanma ve acı, mide bulantısı, kusma, idrarın yapısı, rengi ve yoğunluğunda değişiklik, idrarda kan olması görülmektedir. Enfeksiyon varlığında ateş ve üşüme de bu belirtilere eşlik edebilir.”

2025'te 1000 Yeni Aile Sağlığı Merkezi Geliyor! 2025'te 1000 Yeni Aile Sağlığı Merkezi Geliyor!

Tedavi ve Önleme

Dr. Coşar, böbrek taşı hastalığının tedavisi için ilk adım olarak yeterli su tüketimi, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli fiziksel aktiviteyi benimsemeyi önerdi.

Kaynak: AA